– Jeg planla i niende klasse, hva jeg måtte gjøre for å nå toppen

Heidi Pernu har vært med på NM flere ganger

Heidi Pernu har vært med på NM flere ganger Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Heidi Johanna Pernu (18) er en av 22 heldige som skal danse for det finske landslaget i VM, et av de beste lagene i Europa. Nå har hun tatt et år fri fra studiene for å satse på cheerdance-karrieren sin.

DEL

Heidi har gått på dans siden åttende klasse, men planla allerede i niende at hun skulle bli en av de beste i cheerdance. Om hun skulle få til det måtte hun begynne på en større satsingsklubb.

Hun gikk på dans i Kongsberg fram til slutten av tiende klasse, da hun bestemte seg for å begynne på Sirens i Drammen. Nå pendler hun til Drammen og Kongsberg fra kl. 3 på ettermiddagen til kl. 10–11 på kvelden, som hun har gjort helt siden første klasse på videregående.

Hun forteller at det er krevende.

– Det spiser opp mye av fritiden min, så det er ofte jeg ikke får vært med på sosiale hendelser. To timer trening for meg kan fort bli til seks. Man er på sitt beste når man er mellom 16 og 19, så det er nå jeg har muligheten med tanke på at jeg er skadefri.

Heidi Johanna Pernu (18) danser cheerdance for Sirens i Drammen

Heidi Johanna Pernu (18) danser cheerdance for Sirens i Drammen Foto:

Skyhøyt nivå

Heidi er den eneste som har satset dans utenfor Norge som privat person.

I løpet av de neste seks månedene skal Heidi reise ti ganger til Helsinki for å konkurrere om en startplass for det endelige laget.

Heidi har finske foreldre som gjør det mulig for henne å danse for Finland i tillegg til Norge, ettersom Norge ikke har noe landslag for øyeblikket.

Laget hun skal danse for har vært de beste i Europa de siste fem årene.

– Nivået på VM for klubblag er skyhøyt, men for landslag er det enda høyere. U. S. A og Japan har vært de beste internasjonalt de siste årene, Finland internasjonalt lå på fjerdeplass.

I fjor vant Sirens norgesmesterskapet og kvalifiserte seg videre til verdensmesterskapet for klubblag. Det var stor konkurranse og de endte opp på 20. plass.

En karriere innen cheerdance

Heidi skulle egentlig gå siste året på videregående, men var redd for å miste motivasjon og få for mye fravær om hun skulle fortsette på skolen.

– Det er vanskelig å opprettholde gode lag i cheerdance, da dette ikke er en sport man kan leve av. Man må ha en utdanning ved siden av, noe som fører til at mange slutter etter videregående. Selv som koreograf/trener må du ha en jobb for å kunne drive cheerdance, forteller hun.

Les også: Studio 3 danset på Battle premiere

Dyr sport

Det er også en dyr sport å delta i. Heidi må betale 1.500 euro fra sin egen lomme for å være med på landslaget de neste seks månedene, i tillegg til reiseutgifter for treningene. De totale kostnadene er på 45.000 kroner, men det finske forbundet gir noe økonomisk støtte.

– Jeg kunne bodd i Finland dette året, men det er ikke så lett å flytte når alle på laget vårt er såpass knytta til hverandre, sier hun med et rødmende smil, og ler.

 

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken