Terningkast 5: Harajuku – En anspent juledrøm

Harajuku, en av årets beste norske filmer

Harajuku, en av årets beste norske filmer Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med gripende karakterer og et kreativt, særegent visuelt uttrykk, er Harajuku kanskje årets beste norske film.

DEL

Lille julaften er et dårlig tidspunkt å miste mammaen sin, men dette er en realitet for 15 år gamle Vilde. Uten noen voksenfigur i livet sitt, blir Vilde jaktet på av barnevernet, men Vilde vil ikke bli med barnevernet. Alt hun ønsker seg til jul er en flybillett langt bort – til Harajuku, en bydel i Tokyo.

Harajuku er en historie om et forvillet barn som har blitt forlatt av alle voksne i livet sitt. Som etter flere traumatiske hendelser, tvinges til å selv bli voksen. Det Vilde ønsker mest i verden er å flykte bort fra det hele, langt, langt bort, til et sted hun kan høre hjemme. Vildes karakter er skildret svært realistisk og de desperate valgene hun tar i filmen er forståelsesfulle. Vildes drøm om tilhørighet og ønske for å flykte fra problemene sine, er det nok mange som kan kjenne seg igjen i.

 

Med neonfarger og bilder av det myldrende bylivet i Tokyo. blir vi kastet inn i Vildes verden av kaos og Japan-besettelse. Man kan se bybilder fra Tokyo passere utenfor et tog på Oslo S. Innimellom har de animerte scener i den japanske anime-stilen. Julesangen «Deilig er jorden» er malplassert og gir falske løfter til Vilde, som er i en sinnstilstand av elendighet. Alt dette gir et utrolig levende og interessant uttrykk og er en vei inn i hodet til Vilde. Man kan føle hennes rå desperasjon, oppleve den samme fremmedgjøringen, man håper og drømmer sammen med henne.

 

Noen ganger føles dialogen mellom personene unødvendig lang, som om de kunne kommet til poenget raskere. Mens andre ganger føler man at informasjonen ikke er nok utdypet. Til tross for dette er Harajuku en strålende norsk film, og vi gir den terningkast 5!

 

Les også: Filmanmeldelse- En magisk reise tilbake til trollmannsverdenen

«Killer Queen» Mia 

Ferske video-bloggere skal intervjue Chris Medina 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken