Individualitet er ikke egoisme

Du må kunne ta valg uavhengig av noen andre.

Du må kunne ta valg uavhengig av noen andre. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etnisitet, religion, utdannelse, yrke. Jeg er meg selv, til tross av alle de sosiale gruppene jeg er del i.

DEL

Individualitet handler om å ikke se folkegrupper, men de unike individene innenfor folkegruppene. Man må verdsette individets rettigheter og dets frihet. Det handler også om å sette seg selv først. For noen kan dette virke egoistisk, men å sette seg selv først skader ingen andre personer.

Det betyr bare at alle, selv er ansvarlig for sitt eget liv og sin egen suksess, og at dette burde bli prioritert. Denne tilnærmingen betyr også at man er uavhengig av andre personer og hvis livet går dårlig, har man ingen å skylde på enn seg selv. Dette personlige ansvaret er styrkende fordi man kan ta initiativ i sitt eget liv uten å trenge eller ville ha hjelp fra andre. 

Men hva er da forskjellen på en individualist og en egoist? Disse to begrepene har helt forskjellig betydning. En individualist er, som sagt, en person som verdsetter andre individers egenskaper og særheter, men som prioriterer sitt eget liv først. En egoist er en person som ikke ser andre personers individualitet, men som handler utelukkende ut fra egne interesser.

Spesielt når du er ungdom, er det viktig med individualitet. Du skal ta mange viktige valg fremover. Du skal kanskje velge hvilken skole du skal gå på, eller om du skal ta videreutdanning eller et friår. Hva slags jobb vil du ha i fremtiden? Her er det spesielt viktig å ta uavhengige valg, ikke bare trå i mamma og pappa sine fotspor.

Du har valget om å følge drømmene dine. Men det er et valg du må ta uavhengig av andre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken