Hvem betaler prisen for våre billige klær?

RETTFERDIG MOTE: Tenker du noen gang på hvem som produserer klærne dine?

RETTFERDIG MOTE: Tenker du noen gang på hvem som produserer klærne dine?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Trendy klær er billigere enn noen gang, og billige klær er mer trendy enn noensinne. Hva innebærer dette?

DEL

Vi lever i et forbrukersamfunn hvor klesindustrien er dominert av «fast fashion», konseptet som handler om å få nye trender ut på markedet raskest mulig til lavest mulig pris. For at dette skal være mulig, kuttes kostnader i alle ledd. Dette er dårlige nyheter for tekstilarbeiderne, som ender opp med slaveliknende arbeidsvilkår og en lønn de ikke kan leve av.

Et av de største problemene i tekstilbransjen er at kleskjeder ikke eier fabrikkene selv, men bestiller plaggene fra leverandører. På den måten fraskriver de seg alt ansvar for arbeiderne. Når målet til et selskap er å tjene mest mulig penger, ser de gjerne gjennom fingrene på urettferdighetene som følger. Denne brutale sannheten gjemmer seg bak prangende tilbud, nye kolleksjoner, trender og salg.

Hvert år kjøper nordmenn rundt 70.000 tonn med nye klær, og kaster enda mer. Vi er vant til å få det vi vil ha - akkurat når vi vil ha det. Dette er ikke bærekraftig. Bruk- og kast-mentaliteten som omgir klesforbruket vårt gjør kvalitet og varighet underordnet, og tar ikke hensyn til arbeiderne eller materialene.

2. mai i år åpnet butikken «Fair & Square» i Oslo, med fokus på rettferdig mote og fullstendig åpenhet rundt distribusjonskjeden. I butikken deres kan du finne tidløse klesplagg som du kan kjøpe med bedre samvittighet. Et annet godt alternativ er å kjøpe brukt. På den måten bidrar du ikke til å øke etterspørselen som driver klesindustrien. Aller best er det kanskje å planlegge hva du trenger til din garderobe, slik at du unngår impulskjøp og ikke handler mer enn du trenger. Ikke glem at du har makt som forbruker, benytt deg av den!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.