Få kontroll på ditt eget hode

Få kontroll på eget hode: mestringskurs på helsestasjonen

Få kontroll på eget hode: mestringskurs på helsestasjonen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Helsestasjonen for unge i Kongsberg har siden november holdt et mestringskurs for ungdom

DEL

Psykiskhelse.no beskriver kurset slik: «Har du en mild eller moderat depresjon? Vil du lære deg å håndtere tunge tider i livet bedre? Da kan du melde deg på et kurs i mestring av depresjon eller belastning».

Første gruppe er nå ferdig med sitt kurs. Det startet for første gang i november, og strakte seg over 10 uker. De hadde ca. 2 timer kurs hver onsdag. UNG har vært i kontakt med lederne av kurset, og har fått anonyme svar på noen spørsmål.

Kurs om din mentale helse

Kurset handler om deg og din psykiske helse. Det deles ut en bok, full av teknikker og metoder. De kan hjelpe deg å få mer kontroll over dine egne tanker, slik at tunge tider kan bli enklere å komme seg igjennom og klare å stoppe negative tanker.

– Jeg syntes kurset var veldig bra. Jeg fikk et godt innblikk i forskjellige gode metoder, men det absolutt beste må være det sosiale. Uten den sosiale biten hadde det ikke blitt det samme, svarte en av ungdommene på spørsmålet om hva han/hun syntes om kurset.

Møter andre i samme situasjon

Helsesøstrene Ruth Kari Lintvedt og Vibeke Onshuus er lederne for kurset. Og er det en ting alle deltakerne på kurset sa seg enig i, så er det at de var veldig flinke. Det ble nevnt at de var lette å prate med, forståelsesfulle, morsomme og gode til å lytte.

– Jeg ser at det har vært meningsfullt for kursdeltakerne å dele erfaringer i en gruppe. De kjenner seg mindre alene om å ha det tungt og de opplever forståelse og støtte i gruppa. Dette er viktig jobbing i forhold til å hjelpe ungdom å takle livet når det er vanskelig. Det er også viktig i forhold til å bygge et nettverk, forteller kursleder Vibeke.

Viktigere enn noen gang er det å prøve å hjelpe disse som sliter, før det er for sent. Tiltak som dette «DU-kurset» er både bra og gratis. Ungdommer som har vært igjennom det samme kurset over hele landet.

Psykisk helse er mer aktuelt enn noen gang

Psykisk helse er alltid veldig aktuelt, og spesielt ungdommen i dag sliter mer enn noen gang. Vi lever i et samfunn der rundt 30 prosent av alle norske videregåendeelever dropper ut. Den største grunnen som går igjen og igjen, er elevene sin psykiske helse. Uansett hvilke tiltak som har blitt gjort, har tallet vært stabilt i flere år, ifølge forskning.no.

– Det som gjorde det sosiale bra, var definitivt å treffe noen som hadde det som jeg og faktisk skjønte hvordan det var. Jeg trodde jeg var den eneste som tenkte og hadde det som meg. Og så var det helt vanlige, gode mennesker som slet med det samme, sier en som deltok.

Les også: Russerevy full av sølv, Nutella og 99'ere

Få unge forteller foreldre om slibrige meldinger på nett

UKM Numedal: Ekstra spesielt for Sigurd (20) 

Artikkeltags