- Vi må tåle at noen kan gjøre feil

ENGASJERTE ELEVER: - Vi kan legge til rette for at folk har en vennekrets å forholde seg til. Da blir det lettere å snakke sammen, lære av hverandre og at folk føler trygghet. Det mener Simen Murud (18), elev ved KOVS, Ole Torbjørn Torgersen (17) elevrådsleder på Kongsberg Videregående Skole (KOVS) og Lene Martinsen (18).

ENGASJERTE ELEVER: - Vi kan legge til rette for at folk har en vennekrets å forholde seg til. Da blir det lettere å snakke sammen, lære av hverandre og at folk føler trygghet. Det mener Simen Murud (18), elev ved KOVS, Ole Torbjørn Torgersen (17) elevrådsleder på Kongsberg Videregående Skole (KOVS) og Lene Martinsen (18).

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

#MeToo-kampanjen har vært et brennhett tema verden over i løpet av de siste månedene, men hvordan har det påvirket ungdommene?

DEL

På Kongsberg Videregående Skole er det få elever som har klart å skjerme seg fra #metoo-kampanjens enorme omfang. Kampanjen som eskalerte på Twitter i 2017, har hatt kraft til å felle toppolitikere og den har satt seksuell trakassering i rampelyset. UNG-redaksjonen har intervjuet ungdommer fra Kongsberg Videregående Skole for å se om kampanjen har nådd helt ut til elevene.

– Jeg tror de fleste av oss har fått med oss omfanget av #metoo-kampanjen, forteller Ole Torbjørn Torgersen (17) elevrådsleder på Kongsberg Videregående Skole (KOVS).

- Derimot tror jeg ikke alle har forstått alvoret i kampanjen, fortsetter han.

Mener media har gått for langt

Han er redd for at kampanjen har blitt en ting vi ler av, i stedet for noe seriøst som det i utgangspunktet burde ha vært.

 – Jeg vil ikke se bort ifra at framstillingen i media har gjort at elevene har en mindre seriøs tilnærming til kampanjen.

Vet om saker på KOVS

– Har du som elevrådsleder vært med på å fremme kampanjen her på skolen?

– Nei, men jeg vet at vi som alle andre skoler, også har saker om seksuell trakassering, svarer Ole Torbjørn.

Samtidig er dette noe vi er redde for å ta opp fordi det gjerne har med enkeltindividers privatliv å gjøre, fortsetter han.

– Det er viktig at vi på skolen unngår å tråkke feil når det kommer til slike sensitive temaer. Det vi kan gjøre er å legge til rette for at folk har en vennekrets å forholde seg til. Da blir det letter å snakke sammen, og lære av hverandre og folk føler trygghet, mener han.

Tror #metoo gjør en forskjell

Lene Martinsen (18), elev på KOVS forteller at hun tror at #metoo-kampanjen har gjort en forskjell. Hun er likevel usikker på om den er så positiv.

– Jeg tror at folk fortsatt kan ha problemer med hvor grensa egentlig går, spesielt når de er påvirket av alkohol, fortsetter hun.

– Og jeg tror at gutter kan bli litt redde for å sjekke opp jenter i frykt av å tråkke over grensa.

Økt bevissthet

Simen Murud (18), elev ved KOVS, tror at kampanjen har påvirket alle i en positiv retning.

– Jeg tror at kampanjen har gjort folk bevisste på hvordan man skal oppføre seg, og hva som er greit og ikke. Derimot tror jeg at det enorme fokuset på kampanjen har gjort at folk har blitt litt lei. Og at det er derfor folk har begynt å vitse om det, fortsetter han.

Må lære å drikke med måte

– Hva kan man som elev gjøre for å forhindre seksuell trakassering i framtida?

– Vi ser jo at alkohol i mange tilfeller er en avgjørende faktor, forteller Simen.

– Det blir litt klisjé å si det, men ungdom må lære seg å drikke med måte, fortsetter han.

– Ja, og spesielt nå i russetiden, legger Lene til.

– Men det er samtidig viktig at vi tåler at folk gjør feil så lenge de lærer av det, fortsetter hun.

– Det kan jo ikke være sånn at man ikke kan angre, sier Ole Torbjørn

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken