Økt bekymring rundt narkotikabruk blant unge

Utekontakten: Bente Bjørdal og Margunn Ygre.

Utekontakten: Bente Bjørdal og Margunn Ygre. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet og Utekontakten har inntrykk av at det er flere ungdommer i Kongsberg som synes det er greit å røyke cannabis etter legaliseringsdebatten. Nå advarer de ungdomsforeldre om å være oppmerksom på om barna er involvert i rus.

DEL

Politiet i Kongsberg har de siste årene fått en økt bekymring rundt bruk og omsetning av narkotika blant unge. Blant disse har det vært en økning i stoffet MDMA (ecstasy) og LSD.

Mer populært enn før

– Det er usikkert om det er mer cannabisrøyking nå enn det var før, men vi ser at ungdommen har blitt mer liberale og at det er spredt utover flere miljøer, forteller Morten Ringsby i Kongsberg-politiet.

I foreldremøte politiet har med ungdomsforeldre på videregående, sier de videre:

Vi har merket en økning av tilfeller hvor det har blitt brukt eller kjøpt/solgt narkotika i skoletiden, som pågår på skolens område. Da det tidligere var utbredt i helger i forbindelse med fester, syns det nå at en del synes det er greit å bruke i ukedagene.

Stor økning i MDMA-beslag

Det er derimot en større bekymring med økningen i bruk og besittelse av stoffet MDMA.

Ifølge Kripos’ sine tall har beslaget av det livsfarlige partydopet steget med 14 prosent rundt hele landet fra første halvår i fjor.

– MDMA er det vi er mest skeptisk til. Forskjellige tabletter kan inneholde forskjellige doser, og det er et stoff som er myntet på ungdomsgenerasjonen, forteller Ringsby.

Rusen har også vist seg å bli sterkere.

Morten Ringsby i Kongsberg-politiet.

Morten Ringsby i Kongsberg-politiet. Foto:

Forebyggende hjelp

Politiet har som mål å jobbe for å forebygge bruken av narkotiske stoffer, men har samtidig mål om å stoppe bakmennene.

– Vi ønsker opprinnelig å ta bakmennene, de som selger narkotika. Men for å få tatt bakmennene må politiet også være i kontakt med brukerne.

Les også: Livet etter obligatorisk skole

Bente Bjørdal og Margunn Ygre fra Utekontakten jobber med å hjelpe ungdom håndtere psykiske problemer.

Kongsberg er én av 72 kommuner i landet som har en utekontakt. De møter ungdom fra 13–18 år hvor noen er involvert i rus. Hvis det viser seg at ungdommers liv og helse er i fare på grunn av et rusproblem, vil de måtte involvere andre. De mener rusproblemene blant barn og unge som oftest har en dypere årsak.

–  Barn og unge som vi treffer på grunn av rusproblemer, strever som oftest med noe som er vondt og vanskelig i livet. Noen merker det med psyken, de sliter i sosiale situasjoner, finner det vanskeligere å gå ut, eller har en mindre tro på at de vil fungere på utesteder sammen med andre. Ettersom hjernen er under utvikling til man er 25 år, kan en ungdom som røyker hasj ofte få varige hjerneskader.

Hvis du eller noen du kjenner har et rusproblem og trenger hjelp, ta kontakt med Rustelefonen på nettsiden deres: Rustelefonen.no eller nå dem på telefon: 08588

Er du mellom 12–18 år har Utekontakten avdeling i fjerde etasje på Krona og er ledig til å prate dersom det er noe.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.