En dag hos Boikotterne

EO-boikotteren fra Kongsberg. Maia Paulsen i gult

EO-boikotteren fra Kongsberg. Maia Paulsen i gult Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

På OD-dagen den 1. november samles de som ønsker å boikotte årets od-prosjekt. Vi snakker med boikotterne som møter opp i Lier om hvorfor de ikke støtter årets OD.

DEL

I år stiller Fremskrittspartiets Ungdom seg kritisk til Operasjon Dagsverk sin aksjon for ungdommene i Palestina. De oppfordrer alle ungdom til å boikotte OD-dagen og få politisk fravær. De har arrangert en dag i Lier og flere andre steder i landet hvor de kan samles for å protestere.

Alle sider

Dørene på Lier menighetshus står på vidt gap og ungdommer renner inn og ut. Boikotterne har samlet seg i salen og sitter i klynger rundt bordene. Lukten av boller og lyden av småprat lyder gjennom rommene. Atmosfæren hos boikotterne er svært koselig i forhold til hva vi ventet oss. 

Markus Nikolai Malmo Bjerkan (18), formann i Lier FpU, og Carl William Nordby (17), medlem i FpU Lier, forteller at de ønsket å informere om den andre siden av od.

– Vi føler at ikke alle sidene ved årets OD-prosjekt har kommet helt fram. Derfor ønsker vi å informere de som kom hit i dag om både palestinsk og israelsk side.

Gutta mener at OD er en fin ting, men at det akkurat i år ikke holdt seg nøytralt nok.

Tidligere støttet

En gjeng på fire ungdommer fra Kongsberg videregående skole sier seg enige med Markus og Carl William. De har tidligere år støttet OD men i år velger de å boikotte. 

- Konflikten er sårbar og vi ønsker ikke å ta ett standpunkt i den, forteller Maia Paulsen (16).

- Hva har dere gjort i dag?

-Vi har fått informasjon om Israel sin side i Israel-Palestina-konflikten gjennom foredrag holdt av FpU-lederne. Vi har det også veldig koselig og sosialt med spill.

Oppmøtet på boikotten

Oppmøtet på boikotten Foto:

Senere på kvelden skal de også få besøk av Med Israel for fred (MIFF), en norsk interesseorganisasjon som arbeider for å skape større sympati for Israel. MIFF er i likhet med FpU kritiske til Operasjon Dagsverk. Dermed ønsker de å dele sin side av saken med boikotterne.  

Les også: En ungdoms synspunkt: – Tvil og usikkerhet rundt årets OD

Velger dere ikke da å støtte Israel sin side?

– Nei, det er absolutt ikke meningen. Det er ikke hvilken side av konflikten vi står på som er poenget, det handler om at ungdom skal ha like muligheter og at OD i år gir hjelp til noen på bekostning av andre, det mener vi er feil, forteller Carl William.

Boikotterne mener altså at OD ikke er dårlig aksjon, likevel liker de ikke måten det ble gjennomført på i år.

- Hadde de valgt å støtte ungdom i begge områder, hadde vi nok jobbet i år også, sier Maia.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.