En ungdoms synspunkt: – Tvil og usikkerhet rundt årets OD

Torbjørn Thorgersen og Maia Paulsen.

Torbjørn Thorgersen og Maia Paulsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Operasjon dagsverk (OD) er en årlig solidaritetsorganisasjon hvor ungdom på ungdomsskole og videregående skole over hele landet tjener inn penger for å hjelpe andre unge. Etter årets kritikk har flere unge blitt skeptiske.

DEL

OD har aldri blitt møtt med så mye motstand som den har i år. Det er jo en solidaritetsorganisasjon som skal hjelpe ungdom som lever i vanskelige vilkår rundt om i verden.

Derfor er det uvant at en politisk gruppe stiller seg så sterkt imot OD, som i utgangspunktet står for noe veldig positivt. Dette har gjort at flere unge har blitt kritiske. Spørsmål som kan høres i skolegangene er blant annet «hvem går pengene egentlig til?» og «har OD en hemmelig agenda i år?».

Skeptisk

Blant de kritiske er Thea Dale (18), som forteller at hun har blitt mer skeptisk til å støtte OD etter all kontroversen.

– Som vi har lært, skjer det mye korrupsjon i andre land, derfor kan man begynne å lure på om pengene går til riktig formål. Men siden OD er et såpass stor aksjon, så burde samtidig pengene havne i riktige hender.

Flere er usikre på om pengene vil ende opp der det blir lovet. Dette kan være et resultat av at Fremskrittspartiets ungdomsparti har stilt seg svært kritisk til ODs støtteorganisasjon KFUM-KFUK Global.

Velge side

Maia Paulsen (16) skrev nylig et Si;D-innlegg til Aftenposten hvor hun kritiserte OD for å velge sider i Israel-Palestina-konflikten. Hun forklarer hvorfor FpU stiller seg kritisk til organisasjonen KFUM-KFUK Global.

– Det er en organisasjon som er for en fullstendig boikott av et helt land. Det betyr at det er en rekke ungdom som skal bli boikottet, kun fordi Elevtinget har valgt en organisasjon som boikotter israelske varer.

Torbjørn Thorgersen (18), politisk nestleder for elevorganisasjonen i Buskerud, forklarer at pengene samles inn til Operasjon Dagsverk. Derfra vil pengene videresendes i bunter til støtteorganisasjonen KFUK-KFUM Global.

– KFUM-KFUK Global har en nøkkelrolle i prosjektet siden det er de som har kontaktene inne i området og det er de som til syvende og sist skal benytte penge for å hjelpe ungdommer.

Han forklarer at skepsisen og usikkerheten skyldes ignoranse og mangel på informasjon, informasjon som enkelt ligger ute på ODs nettside. 

Thorgersen er ikke bekymret for at FpU-kampanjen skal få mange elever til å boikotte. Han velger å se på motgangen som noe positivt.

– Selv om det er mye motgang, så har OD også blitt mer opplyst. Folk begynner å se hva operasjon dagsverk er og aksjonen får masse PR, ikke alt like bra riktignok, men jeg tror folk flest står for det OD mener.

Gjøre en forskjell

På grunn av all kontroversen har det vært vanskelig for Dale å vite om det er rett å støtte årets OD, men velger likevel å støtte den.

– Jeg har deltatt i OD hvert år, og aldri før tenkt på OD som noe negativt. Til syvende og sist må vi bare stoler på at de blir brukt til å hjelpe ungdommen, det er vel uansett verdt å prøve å gjøre en forskjell.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken