Russlandspalte: Er gresset grønnere på den andre siden?

UT FOR Å OPpLEVE: Bror Eskil Heiret (18) fra Kongsberg ønsket å oppleve nye ting, utenfor byens grenser. Derfor reiste han  Murmansk i Russland.

UT FOR Å OPpLEVE: Bror Eskil Heiret (18) fra Kongsberg ønsket å oppleve nye ting, utenfor byens grenser. Derfor reiste han Murmansk i Russland.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bror Eskil Heiret (18) tok steget etter VG2 og valgte å flytte til Russland for å gå tredjeåret med studiespesialiserende der. Jevnlig skal han skrive om hvordan livet hans i Russland er. Her er hans første tanker etter tre uker i et nytt land.

DEL

«Kongsberg er for lite» tenkte jeg da jeg bar koffertene mine ut i bilen sent i august i år. Det var på tide å komme seg ut i verden. Destinasjonen var Murmansk i Russland, et land jeg aldri hadde vært i før. I Kongsberg var alt så lite og forutsigbart. Jeg tenkte at gresset måtte være grønnere på den andre siden.

Snart tre uker har gått og jeg jobber med å finne meg til rette i dette nye landet så langt fra lille Kongsberg. Ting er så klart annerledes. Butikkene, folka og bygningene. Alt høres rart ut, alt ser slitent ut og alle ser rart på meg. Ikke minst er gresset veldig annerledes. Det er grått. Det er støvete. Og det ser sykt ut. I realiteten er det faktisk ikke så mye gress her.

Midt oppe i alt dette syke, grå og støvete gresset fomler jeg rundt nærmest i blinde. Jeg er naken, liten og utsatt. Formet av Kongsbergs trygge rammer, fine bygninger og grønne gress, blir ting fort ganske overveldende. Men jeg har slutta å få bakoversveis når taxisjåføren kjører i 80 i 40-sone mens han skriver tekstmeldinger. Selv en kongsberggutt kan visst vende seg til det meste.

«Kongsberg er for lite» tenkte jeg da jeg bar koffertene mine ut i bilen sent i august i år. Spørsmålet jeg sitter igjen med nå, er at det bare er utlandet som er for stort i forhold. Utlandet får Kongsberg til å se lite ut. Men det er jo ikke stakkars Kongsberg sin feil. Her består ting av betong, asbest og rust. Det er tøft, hardt og goldt – egentlig alt det lille Kongsberg ikke er.

Men det er en ting som ikke kan diskuteres. Gresset er ikke grønnere her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken