Plata o Plomo

ET STORT SPØRSMÅLSTEGN: Det eneste du vet er at du ikke vet.

ET STORT SPØRSMÅLSTEGN: Det eneste du vet er at du ikke vet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er interessant å tenke på hvordan narkobaronen har blitt fremstilt. En tøff sjef, som fikk massiv respekt av sine tilhengere.

DEL

Det er synet hvert fall jeg har på han. Kun på bakgrunn av hvordan han har blitt fremstilt via illustrasjoner i en serie. Det får en til å tenke. Hva stemmer? Hvor mye av dette jeg ser om Pablo Escobar, stemmer faktisk?

For i likhet med uendelig mange andre såkalte historiske personer, har jeg ikke gjort meg bekjent med ham heller. Likevel har jeg en formening om dem. Jeg har fått dem fremstilt i film, bøker, media, og så videre. Derfor er resultatet som det er.

Det er menneskelig å forhåndsdømme. Poenget med dette tankekaoset er verken Pablo Escobar eller Narcos-serien. Poenget omhandler hvor ignorant vi til tider oppfører oss, der vi forhåndsdømmer på bakgrunn av hva vi blir fortalt. Via sosiale medier, Hollywood, jobb- eller videregående skole-gossip. Det er interessant å tenke på.

Jeg personlig kan si meg skyldig i å ha et slags forhåndsbestemt bilde på enkelte. Men når jeg blir kjent med individet, endres bilde jeg har på dem som oftest. Det beviser kun en ting, man vet egentlig, helt ærlig talt, aldri.

Bare fordi noen bruker uhyggelige eller hyggelige adjektiv angående en person, stemmer det nødvendigvis ikke. Gjør opp din egen mening, bli kjent, om du har lyst. Eller forsøk å forstå. Som den legendariske filosofen Sokrates en gang sa, «… det eneste jeg vet, er at jeg intet vet».

Så ikke døm boken etter omslaget.

Overskriften på denne teksten er fra den beryktede Pablo Escobar, eller hvert fall fra Netflix serien Narcos. Oversatt, blir det «sølv eller bly».

Artikkeltags