«Du er ikke russ uten buss»

"Du er ikke russ uten buss":  Hadde du hatt samme vennegjeng om det ikke var snakk om en russebuss, spør Kashayar Afsar

"Du er ikke russ uten buss": Hadde du hatt samme vennegjeng om det ikke var snakk om en russebuss, spør Kashayar Afsar Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Russetiden er en flott feiring for ungdommen. 13 års skolegang er fullført, man nærmer seg det voksne livet og har minner for livet med barndomsvenner og nye venner.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men, det er en trend som har tatt overhånd i et par år. Den moderne russen skal helst være på buss, hvert fall om personen søker status/popularitet. Folk deltar i bussene for å få «hooke» og for å få delta på «kule, lukkede fester». Det er helt psyko, for å si det på godt ungdommelig engelsk-norsk.

Det er et press som mange føler på. Om 20 venner/venninner vil ha en buss, og du ikke vil delta, faller du plutselig ut av vennegjengen. Du blir nærmest erstatta og glemt, kun fordi gjengen skal planlegge en feiring, som skjer tre år fram i tid og varer rundt en måned.

Det er nemlig sånn at mange russebusser starter prosjektene deres i VG1. Da dukker et spørsmål opp hos meg. Hvorfor er så altfor mange, så altfor falske? Når man mister gode venner på bakgrunn av et prosjekt, er det noe galt med den ungdommelige kulturen. Det er etisk og moralsk helt håpløst.

Det er synd på alle som faller utenfor. Folk med stor vennegjeng, sitter plutselig alene i matpausene kun fordi de ikke ønsket å delta på buss. Mitt budskap til den stereotypiske bussrussen er enkel, «vær litt kul a». Vis respekt og ikke la folk falle utenfor, for man vet aldri hva andre sliter med og når de trenger venner som mest. Men, det gjelder jo ikke alle.

Likevel, tenk på dette: hadde du hatt samme vennegjeng om det ikke var snakk om en russebuss?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken