Russens episke reise i over 100 år

17. mai 1908. Russen skulle gjerne vekke byen tidlig 17. mai, og de kjørte derfor rundt i vogner.

17. mai 1908. Russen skulle gjerne vekke byen tidlig 17. mai, og de kjørte derfor rundt i vogner. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Russen blir fillerista i medienorge mens de eldre roper at “alt var bedre før”. Var det virkelig bedre før?

DEL

Russetiden var ikke like kontroversiell på 1900-tallet som den er i dag. Folk holdt seg kun til alkohol på den tiden. Det var ikke noe sprell som foregikk eller festing til klokken sju om morgenen, slik som dagens russ driver med.

Hvis du trodde det, må vi avkrefte påstanden og si at det dessverre er feil.

Ungdom drikker faktisk mindre enn noen gang før, og hvis vi skal trekke tråder sammen, går vel det teknisk sett for russen og. Men dagens russ er fortsatt ikke helt plettfrie om vi skal sammenligne.

Om man er med på en buss per i dag kan prisklassen variere fra 200.000 kroner til 1 million kroner. Datidens buss, hest og kjerre, ble ofte brukt som fremkomstmiddel for russen.

Tidlig 17. Mai morgen ville russen kjøre rundt i Oslo og tute med horn og fløyter for å vekke innbyggerne til en gledesfylt (eller nærmere sagt gretten) 17. Mai frokost.

Russens historie

Russetiden har slik en rar og særprega tradisjon. Så når jeg fikk høre at den egentlig stammer fra København, ble jeg ikke sjokkert. Ifølge Wikipedia har russetiden røtter helt tilbake til 1700-tallet på Københavns universitet.

Videre står det: For å få tilgang til universitetsstudiene, måtte studentene bestå en examen artium. Når eksamenen var over, fikk de et horn festet i pannen og ble gjort narr av eldre studenter.

Siden, når resultatene var klare, var studentene med på en seremoni kalt eksamen depositionis på latin, hvor de ble stilt foran eksaminatoren.

Hvis de hadde klart prøven, ble hornet fjernet som et tegn på visdom og at villdyret i dem var borte. Etter dette kunne studentene med rette kalle seg studenter. Ordet russ skal være en forkortelse for det latinske navnet på denne handlingen, cornua depositurus, som betyr «å legge av seg hornene».

En god del ting har nok endret seg siden da.

Russen da vs. russen nå

«Alt var bedre før», vil besteforeldre fortelle deg når du spør dem. Et russen var hensynsfull og at feiringen gikk rolig for seg. Er det helt sant?

I disse maidager velter det blå – og rødkledde ungdommer ut av aviser og andre medier. Vi blir hele tida minnet på at årets russ er tidenes verste.

Men hva om det bare er virkeligheten som er mer tilgjengelig enn noen gang tidligere? At russens hemmelige liv egentlig aldri ble blottlagt da våre foreldre og besteforeldre var unge.

Vi lever i dag i en verden der ikke engang russen kan skjerme seg for media. Alle vet alt – hele tida. Hvis sosiale medier hadde eksistert da våre foreldre og besteforeldre var unge, hadde man kanskje de vært tidenes verste russ.

Selv om russens virkelighet hele tida blir framstilt i media, betyr ikke det at alt er så mye verre enn før. Sannheten er at russen drikker mindre, røyker mindre og presterer bedre på skolen enn kanskje noen gang tidligere. Kanskje er tiden inne for en klapp på skulderen?

«Du dør så langsomt at du tror du lever», sier den norsk-ugandiske dikteren Bertrand Besigye.

Skal ikke vi også få lov til å leve litt i denne langsomme døden slik som så mange har gjort før oss? Russetiden er til for det.

LES OGSÅ: Vil ta et oppgjør med negativ russefeiring 

LES OGSÅ: Se bilder fra russedåpen i Funkelia

LES OGSÅ: – Vær edru og hent poden om han blir for full

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.