Russlandspalte: En kamp for tilværelsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bror Eskil Heiret (18) tok steget etter VG2 og valgte å flytte til Russland for å gå tredjeåret med studiespesialiserende der. Jevnlig skal han skrive om hvordan livet hans i Russland er.

DEL

Jeg går innom nærbutikken på vei hjem fra skolen. Det er en liten dagligvarehandel på knappe 100 m², men den har alt. Den ligger bare rett over veien for der jeg bor og bryter opp de tunge fargene av østblokkene med sine egne røde og grønne pastellfarger.

Dama som sitter i kassa er den samme som har vært der den siste uka. Og uka før der. For det er sånn det er for russere. De som er heldige nok til å ha en jobb, tviholder på jobben sin. Selv om det innebærer å jobbe ti timer, sju dager i uka på den lille fargerike nærbutikken vår. Kanskje er det nok til å gi mat på bordet til en vanlig russisk familie?

Les også: Russlandspalte nr. 1

Jeg har tatt med meg et par varer jeg trenger og skal til å betale. Foran meg i køen er en eldre dame i noen slitte, gamle klær. Det ser ut til at hun har hatt et langt, hardt liv. Og sånne som henne finnes over alt. Hun holder et barn i hånda. Ja, hun er den velkjente bestemoren, bærebjelken i det russiske samfunnet. Selv om noen av dem selv så vidt kan gå, bruker de dagene sine på å trille barnevogner, hente unger på skoler og barnehager, og de bærer tunge handleposer hit og dit.

Det tok meg en stund å forstå hvorfor det er så mange av dem som holder på slik som hun som står foran meg i køen nå. Foreldrene til barnet hun holder i hånda jobber nok hele dagen. Bestemoren er den eneste de kan gå til, som har mulighet til å ta vare på det lille barnet.

I en helt annen del av Russland, Kreml i Moskva, sitter nasjonalforsamlingen og utarbeider en ny lov. En lov som skal øke pensjonsalderen fra 60 til 65 år. Det er lite penger å ta av, og internasjonale sanksjoner har gjort det nødvendig for politikere å tenke nytt. Så er det dette de kommer opp med.

Og jeg ser igjen på bestemoren foran meg som tar så godt vare på barnebarnet. Hun er kanskje 70, men ser mye eldre ut. Å jobbe ti timer dagen, sju dager i uka har en tendens til å få folk til å se eldre ut. Og nå skal barnebarnet hennes de neste årene gjennom skolegang, forberede seg på sikkert 48 år med arbeid ti timer om dagen, sju dager i uka.

Les også: Russlandspalte nr. 2

Etter at jeg har kjøpt det jeg skulle ha, observerer jeg de to rusle rolig av gårde mot en av blokkene i nærheten. Jeg kjenner at jeg gremmes over tanken på at det lille barnebarnet blir nødt til å velge et liv, der han må kjempe en kamp for tilværelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken