Selfie gjennom årtusener

En form for selfie har oppstått lenge

En form for selfie har oppstått lenge Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dag vet de aller fleste hva en selfie er, på tvers av kjønn og alder, men ikke så mange vet at konseptet «selfie» har eksistert siden steinalderen.

DEL

OK da, det ble kanskje ikke tatt selfier for flere tusen år siden. Men menneskets trang til å fremstille seg selv, har røtter helt tilbake til den tiden menneskene fortsatt bodde i huler. En selfie er dokumentasjon på levd liv, og mennesker har til enhver tid i historien dokumentert livene sine visuelt.

 

Fremstillingen av menneskets dagligliv begynte altså som hulemalerier, flere hundre år før Kristus. Steinaldermenneskene brukte rød oker til å male hvordan de jaktet og utførte religiøse seremonier, på fjellveggene. Senere utviklet kunsten seg, og særlig i renessansen satt konger og adelige kledd i gull og fløyel i mange timer for å bli malt et portrett. Ingen vet helt når den første selfien er datert. Men flere vil argumentere for at dette skjedde allerede i 1524, da den unge Parmigianino malte et oljemaleri av seg selv ut ifra sitt eget speilbilde.

 

Fotografiske selvportrett var overraskende vanlig da kameraet først ble oppfunnet, og fotografene begynte med fotografiutforskning. Dette var fordi det ofte var mer praktisk for eksperimentfotografen å selv fungere som modell. Ett av de første slike selvportretter ble tatt av Robert Cornelius i 1839, og blir ansett som verdens første «selfie» tatt med kamera.

 

I dag har ungdommen skapt en voldsom selfie-kultur, men også de eldre generasjoner har blitt drevne selfie-takere. Folk tar ofte flere selfier daglig, som de poster på sosiale medier og deler med hele verden.

På Instagram er over 300 millioner bilder tagget med #selfie, et tall som øker betraktelig hver eneste dag.

 

Les også: Nytt år – ny deg?

Puggetips! 

  Plata o Plomo

 

Artikkeltags