– Vi bruker ofte minibussen og da er det mye synging og prating mellom elevene

Skogbruk er så absolutt en linje for de som elsker natur og friluftsliv

Skogbruk er så absolutt en linje for de som elsker natur og friluftsliv Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kongsberg videregående skole har et enormt utvalg av forskjellige yrkesfag man kan velge mellom. Noen av disse befinner seg kun i Kongsberg eller finnes få andre steder i landet.

DEL

I denne serien besøker UNG yrkesfaglinjer på Kongsberg, og forteller deg om hvorfor det kan være spennende for deg om du skal søke skoleplass til neste år.

Et motiverende klassemiljø

Skogbruk har lenge vært et mannsdominert yrke, men aldri har det vært flere kvinner i Halvor Garås sin klasse som i år. Han har vært lærer på Saggrenda for naturbruk- og skogbrukslinja siden 1981. Da han begynte som lærer var det kanskje bare en jente som gikk skogbruk annethvert år.

– Det er en veldig trivelig gjeng, vi bruker ofte minibussen og da er det mye synging og prating mellom elevene, sier Garås.

Andreas Bottolfs trives også i klassen.

– Det er et veldig bra klassemiljø og en fordel når man er så få fordi man blir veldig godt kjent med hverandre, sier han.

Andreas har drevet skogbruk med faren siden han var to tre år gammel. Når han er ferdig med utdanningen sin, skal han bli hogstmaskinsjåfør.

Høy prestisje

Ifølge Garås er skogbruk en av linjene med høyest inntakskrav på Kongsberg VGS.

Hvorfor tror du inntakskravet er så høyt?

– Jeg tror inntakskravet er høyt på grunn av at de som går her virkelig brenner for det. De fleste går linjen fordi de har bestemt seg for å drive skogbruk etter videregående og er motiverte for å få det til, sier Garås.

De fleste han underviser blir lærling tredje året.

Ingen kontorjobb

Det kunne ikke vært en bedre dag for Vg2 skogbruk å drive prøvefiske på Blefjell. Været er flott og gjengen har overnattet på hytta til læreren deres, der har de spilt Yatzy til sent på kvelden.

Foto:

Adrien Lenerand

Adrien Lenerand

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

De står opp tidlig for å ta noen undersøkelser av fisken. Det gjør de for å se om kvaliteten er som den skal. Når de har samlet inn all dataen gir de rapporten videre til grunneierne av vannet.

Foto:

Foto:

– Det vi gjør er å lage en plan på hvordan fiske bør foregå her. Vi leker ikke, det som gjøres har betydning for andre som skal fiske i vannet også, sier Garås

Foto:

Foto:

Det er ikke det eneste de gjør som har betydning for andre som ferdes i skogen. Sist gang de var her dro de på reinsdyrjakt.

– Sist gang vi var på Blefjell fanget vi to reinsdyr og fotograferte dyrene. Funnene våre lager altså grunnlaget for neste års jakt.

Garås forteller at elevene også får delta i opplæringsjakt dersom de vil det.

Foto:

Ekskursjoner utenfor Norge

Går man skogbruk har man tre programfag og to fellesfag i uken. Dagene er varierte og de reiser ofte på ekskursjoner.

– Siden 2002 har vi samarbeidet med Naturbruksgymnaset i Ljusdal Sverige der vi lærer om svensk skogbruk, viltforvaltning og blant annet jakter elg. I mange år har vi også samarbeidet med en skogskole i Estland, men ikke i år, påpeker Garås.

Skogbruk vg2 er uten tvil en linje for dem som elsker natur og friluftsliv.

VG2 klassen på skogbruk

VG2 klassen på skogbruk Foto:

Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken