Guide: Hvordan velge linje på vgs

Rådgiver Hilde Ueland Kongsgård ved Flåtaløkka og Saggrenda

Rådgiver Hilde Ueland Kongsgård ved Flåtaløkka og Saggrenda Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

For årets tredjeklassinger nærmer det seg slutten på vgs, og for årets tiendeklassinger nærmer det seg starten. For noen står det store valget om hvilken linje som skal velges for tur, neste år

DEL

Men hva skal man egentlig velge, og hvordan vet man at man har valgt riktig? Niende-klassinger fra hele Kongsberg kommune besøkte Kongsberg videregående skole forrige uke, nettopp for å få et innblikk i hvordan de forskjellige linjene foregår. Noe jeg personlig har funnet ut etter snart tre år på videregående at savnet på ungdomsskolen var å vite hva slags muligheter jeg egentlig har ved de forskjellige linjene.

«Alle dører åpne»

«Velger du studie-spess er alle dørene åpne», «vet du ikke hva du vil bli, bare velg studie». Det første som må gjøres når studievalget skal starte å tenkes på er å gå dypt inn i seg selv og stille seg spørsmålene: Hvor kan jeg se meg selv i fremtiden? Hvilke interesser har jeg? Er jeg skolelei allerede nå? Det er viktig å ha i bakhodet at studiespesialisering er en forberedende linje, altså etter tre år med vanlige fag som historie, matte, norsk og selvfølgelig valgfag, må du gå enda mer skole etterpå for å faktisk få disse mulighetene.

Det er viktig at du setter deg ned med enten pc-skjermen, en rådgiver på skolen eller en annen voksen med erfaringer og som kanskje kjenner deg godt, og finner ut av mulighetene dine. Tenk på om du liker best å jobbe med de teoretiske fagene, eller jobbe med det praktiske. Om du trives med det teoretiske så vil vanlig studiespesialisering, musikklinja osv som også er studieforberedende, passe for deg. Dersom du ønsker å oppnå en høyere utdanning etter mange år på skole. Om du liker det praktiske best bør du sjekke opp yrkesfag og de forskjellige linjene der. På yrkesfag som service linja, helse, elektro, TIP osv. har du både mulighet til å oppnå fagbrev og generell studiekompetanse dersom du ønsker å ta et påbyggsår, altså du vil få like muligheter som en som har gått tre år studiespesialiserende, og i tillegg flere jobb muligheter med fagbrev og praksisen du ikke får på studiespess.

Velg for deg selv

- Først og fremst er det viktig at du velger akkurat det DU vil, selv om venninnen din velger noe annet, forteller Ingrid Jensen som valgte å gå TIP, da vi spurte henne om hennes beste råd til de neste søkerne.

Skolene har mange erfaringer med elever som har tatt feil valg og som faller helt av og dropper ut på grunn av dårlig motivasjon eller karakterer, og også elever som går ut med dårlige, eller med manglende karakterer. Om du går ut av studie med dårlige karakterer fordi du har vært umotivert vil studie-markedet ditt bli mindre igjen, og du mister mange muligheter, med mindre du tar opp fag igjen senere.

- Jeg mener også at det er viktig at man klarer å ta sitt eget valg, og følge sin egne magefølelse. Selv om kanskje de andre vennene dine velger noe annet enn det du hadde tenkt til, og man kan bli påvirket er det lurt å stå på sitt og velge det du vil selv, forteller rådgiver Hilde Ueland Kongsgård.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.