Studie-eleven på yrkesfag

Ingrid Jensen (16): Vil gi yrkesfag ett bedre utgangspunkt

Ingrid Jensen (16): Vil gi yrkesfag ett bedre utgangspunkt Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Folk tror de velger et yrke de skal jobbe med for resten av livet når de velger yrkesfag, men sånn er det ikke.

DEL

Ingrid Jensen (16) har prøvd seg på alt fra å være håndballspiller til tegner og musiker, men aller mest brenner hun for skolepolitikk og å fronte yrkesfag.

Ingrid gikk ut av tiende klasse med 5,5 i snitt, og blir kalt en «typisk studie-elev», tross disse fordommene valgte Ingrid å søke seg inn på teknisk industriell produksjon (TIP), som er en yrkesfaglig linje.

- Når du velger yrkesfag ligger alle mulighetene der. Du kan gå påbygg, du kan gå fagskole, høgskole også videre, og du har faktisk flere muligheter fra yrkesfag enn det du har fra studiespesialisering.

Ingrid Jensen (16) sveiser for yrkesfag

Ingrid Jensen (16) sveiser for yrkesfag Foto:

I samfunnet i dag finnes det mange fordommer mot yrkesfag, som at de som går der er late og dårlige på skolen. Med den holdningen folk har til yrkesfag i dag, er det mange som ikke tenker på eller ikke vet at disse linjene åpner mange dører - og studiespesialisering på sin side lukker mange.

Aktiv i skolepolitikken

Ingrid er elevrådsrepresentant for Kongsberg videregående skole og reiser på forskjellige seminarer rundt om i Norge.

Hun er også fag- og yrkesopplæringssansvarlig i Elevorganisasjonen (EO) som jobber for at elever og lærlinger skal få mer makt over sin egen skolehverdag. Dette skal hjelpe til slik at elevene skal lære best mulig, trives best mulig og at de generelt skal komme seg gjennom skolen.

I år jobber EO blant annet med at 2018 skal være året for yrkesfag, hvor yrkesfag skal løftes og man skal få bedre informasjon, jobbe med at samfunnet skal få et annet blikk på yrkesfag og ikke minst fjerne den holdningen samfunnet har mot linjene.

Les også: Ekstra svømming på Kongsberg-elevene

Ønsker en endring

- Det er dette jeg brenner for, vi må få bort fordommer ved yrkesfag og begynne å tenke. Hvis vi ikke har flere fagarbeidere innen 2030, kommer vi til å mangle nittitusen fagarbeidere. Grunnen til dette er at trenden er å gå studiespesialiserende, forteller Ingrid.

Mange tar feil valg når de skal velge videregående skole, dette kan komme av både mangler på informasjon og at elevene rett og slett ikke har peiling på hva de vil bli når de blir eldre. Å ta et valg som kan påvirke resten av livet da du er kun 15/16 år, er ganske ekstremt.

- Vi ser tendenser til at de som ikke vet hva de vil bli har lett for å søke seg inn på studiespesialisering, fordi de tror det er derifra en har mest muligheter, dette trenger nødvendigvis ikke å stemme. Er du allerede skolelei da du søker, er nok ikke studie noe for deg, avslutter Ingrid med.

Artikkeltags