Gå til sidens hovedinnhold

Billigere å rive Vestsiden Ungdomsskole

Artikkelen er over 5 år gammel

Både oppvekstsjefen og ungdommen er enig - ungdommen må være med å påvirke avgjørelsen rundt utbygging av grunnskole i Kongsberg.

På grunn av en betydelig økning i antall unge i Kongsberg, møter vi nå utfordringer med å ha tilstrekkelig kapasitet til alle elevene ved de ulike grunnskolene. Disse utfordringene må løses, og ungdommens meninger om de ulike alternativene må bli hørt. 

Blant alternativene som vurderes er om en ny skole skal bygges på Vestsiden eller Skavanger, om barne- og ungdomsskole skal bli oppdelt eller ikke, og om de nåværende skolene skal bli renovert eller revet og bygget opp på nytt.

Les også: Ekstremsport til ungdommen

Oppvekstsjefen er for

Nåværende oppvekstsjef i Kongsberg kommune, Kai-Erik Lund, sier at det er viktig at ungdom har en stemme i denne saken. Han sier at det er ungdommen som skal benytte disse skolene og vokse opp i byen, og da må de selv få være med på å bestemme.

Videre sier han at dette handler om mer enn å løse et akutt problem, og heller ikke utelukkende om økonomi. Denne skolen vil bli brukt i 40-50 år framover, så da er det viktig og velge en god langsiktig løsning.

- Dette er en viktig sak som vil ha betydning for hele bybildet, sier Lund.

Avslutningsvis mener han at ungdommen har klare meninger om hva som gjør et godt oppvekstmiljø, som definitivt bli hørt.

Les også: Oppmuntrer til å kaste maska

Ungdommen er enig

Tevje Skaug og Mathilde Sæter Flesseberg er begge elever i 8. klasse ved Vestsiden ungdomsskole. I likhet med oppvekstsjef Lund, mener 8. klassingene det er viktig at ungdommen sin mening blir hørt i forbindelse med skole- avgjørelsen, fordi det først og fremst er de selv som blir påvirket av vedtaket.

- Det er teit hvis politikerne og bare de, skal velge hvordan skolene skal være, sier  Tevje.

Les også: – Man lærer å være en leder

Ønsker sentrumsnær skole

Både Tevje og Mathilde mener at det hadde vært mer praktisk å bygge en ny ungdomsskole i området rundt Vestsiden enn på Skavanger, dette er fordi Vestsiden ligger nærmere sentrum.

- Å ha ungdomsskolen nærmere sentrum gjør blant annet både Krona og svømmehallen mer tilgjengelig for elevene, sier Tevje.

Les også: Syriakonflikten for dummies

Vil ha oppdelt grunnskole

Etter å ha gått på Raumyr barneskole i 7 år, følte både Tevje og Mathilde at det var greit med en forandring. De trives begge så langt på Vestsiden ungdomsskole, og mener det er bedre å dele opp barne- og ungdomsskole enn å gå på samme skole i 10 år.

- Det kan bli kjedelig å gå på den samme skolen for lenge, så det er fint å bli del av et nytt miljø, forteller Mathilde.

Les også: - Det eneste som slo meg var "faen" 

Ønsker å rive

Ifølge nettsidene til Kongsberg kommune så er det faktisk billigere å rive Vestsiden og bygge en ny skole istedenfor å fikse på de skadene som er der nå for å så bygge videre på skolen, siden skadene er så dyre å fikse. Både Tevje og Mathilde mener at det hadde vært fint med et nytt bygg, og at det hadde ført til mindre skadet fasiliteter.

Ettersom Tevje er vara i elevrådet, har han deltatt på elevrådsmøtene. Den potensielle utbyggingen har vært et av hovedtemaene på møtene. Ifølge Tevje er utbyggingen er av stor interesse for ungdommen, og mange har lyst til å være med å påvirke avgjørelsen.

Han avslutter med å fortelle at de andre i elevrådets meninger er ganske like som hans, og han tror at flertallet av ungdommene i Kongsberg har lignende meninger rundt saken.

Les også: – Vi har en Gud som alltid backer oss

Kommentarer til denne saken