Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg advarer mot IB-linja

Artikkelen er over 5 år gammel

Cristine (20) valgte å gå IB-linja på videregående skole. Nå advarer hun andre mot å gjøre det samme.

For ei ung tenåringsjente som ikke likte seg noe særlig på Studiespesialiserende, virket International Baccalureate (IB) som en fantastisk mulighet. All undervisning foregår på engelsk, og det virket moderne og bra. Hva er vel bedre enn å bli god i engelsk og lære på en spennende måte?

Cristine fikk klarsignal om at IB var noe for henne, men etter hvert som hun kom lenger inn i studiet, hopet problemene seg opp. Hun fant ut at dette var alt for vanskelig for en «midt på treet»-elev, som hun selv kaller seg.

– Noen ganger var det helt grusomt, jeg hadde så mye skolearbeid at jeg druknet i de. Nivået var mye høyere enn jeg var vant til. Hadde jeg jobbet like hardt på Studiespesialiserende, hadde jeg nok klart å få studekompetanse.

Hun har til sammen gått fire og et halvt år på videregående skole for å få generell studiekompetanse, men uten hell. Hun har tatt eksamen tre ganger, men ikke klart å få høy nok poengsum. Til tross for iherdig jobbing, har det ikke gått hennes vei. Det setter en stopper, for man trenger generell studiekompetanse for å studere videre på de aller fleste universiteter og høyskoler.

– En vakker dag skal jeg få studiekompetanse, det har jeg bestemt meg for, sier hun.

Viktig å «leve livet»

– 11. februar drar jeg til Bali med bestevenninnen min, der skal vi studere til personlig trener. Vi skal bo der i tre måneder. Der skal jeg bruke tiden på det jeg liker best, men jeg vil også bruke tiden på å tenke over hva jeg ønsker å gjøre i framtiden. Og ikke minst nyte varmen, sier Cristine.

Når hun kommer tilbake til Norge, ønsker hun å fortsette i jobben sin. På grunn av manglende studiekompetanse får ikke Cristine noe støtte fra Lånekassen. Hun må betale alt selv, og regnestykket er ikke akkurat hyggelig.

Ikke for alle

- Jeg er veldig takknemlig for erfaringene jeg har fått gjennom IB, og alll kunnskapen. Hadde jeg kunnet reise tilbake i tid, hadde jeg imidlertid ikke valgt IB på nytt, forklarer hun.

Arild Svinterud, seksjonsleder og lærer på Kongsberg Videregående skole blant annet IB forteller følgende,

- Vi har framstilt IB på en realistisk måte. Vi har ikke pratet noen til å begynne på IB uten at det er noe de er sikre på at de ønsker.

Han kan fortelle at i kullet til Cristine Svendsen var det spesielt mye frafall i klassen, men det kom for det meste av at de flyttet til for eksempel utlandet for å gå IB der. Det er litt av poenget med IB, at man kan gå på den samme linja i mange forskjellige steder i verden. Svinterud underviser selv på IB og hadde Cristine som elev.

Han sier seg enig i at det er viktig å tenke seg godt om før man søker på en linje, samle all informasjon man kan og forsikre seg om at det er noe man vil klare og ikke minst er interessert i.

Kommentarer til denne saken