Gå til sidens hovedinnhold

Skal etablere ungdomsbedrift: – Vi syr våre egne klær

Artikkelen er over 2 år gammel

Er du lei av å sitte på skolebenken i tiende trinn kan Design og tekstil være noe for deg. I løpet av skoleåret skal de ha moteshow, sy forskjellige plagg, etablere ungdomsbedrift og mye mer.

I år er klassen på fem elever, en nedgang fra 15 elever som gikk der i fjor. Læreren for Design og tekstil Anne Søgni Flanland, håper nå at flere vil ta faget.

– På Vg1 Design og håndverk går man innom mange forskjellige områder for å vite hva man skal ta andre året. Noen av de tingene vi går innom da er keramikk, tre-kutting, sying og utplassering i barnehage, sier hun.

Vg2 Design og tekstil tilbys på 19 skoler i landet. Linjen er en av 30 utdanningsløp man kan ta etter å ha fullført Design og håndverk.

– Hvis man skulle endre mening kan man alltid gå kryssår til Barn og ungdom eller de mange fagene man har å velge mellom, forteller hun.

Tverrfaglig samarbeid

Denne uken jobbes det fullt ut for et moteshow som er under planlegging. Det gjør de i samarbeid med mange av de andre linjene på Kongsberg Videregående skole.

– Vi, Musikklinja, Teknikk og Industriell produksjon (Tip), Service og samferdsel og forhåpentligvis Elektro skal reklamere og gjennomføre et moteshow. Musikklinja spesielt bidrar til musikk, konferansierer og skal være modeller for oss, forteller Anne Søgni.

Hun anbefaler elevene som har mulighet, til å komme på moteshowet deres.

– Moteshowet er åpent for alle elevene på skolen. Samt 10-klasseelevene som er på besøk. Showet er den 20. og 22. november kl. 13. på Tinius Olsen bibliotek.

Etter de er ferdig med moteshowet skal elevene begynne på et nytt prosjekt der de skal sy sammen deres egen hettegenser.

Det er heller ikke første gangen de samarbeider med andre linjer. Tidligere i år har de laget masker i samarbeid med plast og kompositt. Da designet elevene masker som de lagde ut av plast.

Anne Søgni har store ambisjoner for årets prosjekt

- Vi skal etablere en ungdomsbedrift i år for å lære elevene hvordan drive en klesbedrift. Da skal vi lage produkter som kan selges, så avvikler vi bedriften ved slutten av skoleåret. Det gjør vi i samarbeid med Ungt entreprenørskap, sier hun.

Holder på med cosplay på fritiden

Silje Jokstad (17) er en av dem som skal bli lærling etter andre året. Hun er veldig glad for valget hun tok.

– Det er en gøyal klasse. Det var en del i fjor som ikke var like interesserte, men i år er alle engasjerte og det er gøy.

 

– Er det noe må man være innstilt på om man tar faget?

– Ja, tålmodighet er viktig. Hvis du ikke er tålmodig kan mye gå feil, og da ender du opp med å bli frustrert, sier hun.

Kunnskapen hun lærer på skolen er nyttig til cosplay, som hun driver med på fritiden.

– Jeg driver med cosplay fordi jeg synes det er gøy å gjøre ting som er litt annerledes, sier hun og ler.

 

Kommentarer til denne saken