Russlandspalte: En ny revolusjon?

Grått og trist i Russland

Grått og trist i Russland Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg sitter i taxien på vei til skolen en helt vanlig dag. Det er kjølig ute, rundt tre grader, men vinden gjør det enda kjøligere. Heldigvis er det varmt i Ladaen.

DEL

Jeg har kommet i snakk med taxisjåføren. Sammen kan vi kommunisere på en blanding av hennes svake engelsk og min noe sterkere russisk. Hun forteller at hun i store deler av livet har jobba utenlands som servitør i en rekke land i Europa. Nå som hun er blitt for gammel for den slags, er taxisjåfør ved siden av en annen «fillejobb» akkurat nok til at ting går rundt for henne. Hun forteller at det var mye enklere da hun var ung og kunne bli ansatt på grunnlag av utseendet, men at hun ikke er så heldig lenger. Nå går det trått, men framover.

Taxisjåføren snakker om de samme tingene som min russiske venninne, Katja, forklarte meg for noen dager siden. At ungdommene i Russland er redde for framtida. Lønningene er så lave at unge mennesker må ha to-tre jobber for å få hjulene til å gå rundt. Spesielt i de store byene der boligprisene er høyere.

Katja mente at hun lever godt så lenge hun er ung og kan jobbe som servitør, barista og i ulike butikker ved siden av skolen for å betale husleia. «Det er travelt, men det går jo. Jeg kan ikke klage fortalte hun. Allikevel snakka hun om hvor stort inngrep det ble i økonomien da prisen på sigaretter steg med nesten hundre prosent for et år siden.

Jeg spurte henne om hvor mye hun beholdt av pengene hun fikk, og hun svarte at 1/3 av lønningene gikk til skatt, men at hun ikke har sett noe til dem enda. «Hele Russland er slitent», fortalte hun. Hun snakka om veiene, husene og folket. «Folkets skattepenger blir borte på vei oppover i systemet», fortalte hun. «Det må en ny revolusjon til for å fikse Russland».

I taxien begynner vi å nærme oss skolen, men vi står fast i et umulig veikryss. Russland har enda ikke oppdaga rundkjøringer og veikryss uten noen form for logikk er en stor risikofaktor. Jeg snur hodet når jeg hører noen som tuter og nærmer seg i full fart. Det er en av de nyeste Audi q8-ene. Den kaster seg inn i krysset og alle andre stopper for den.

Taxisjåføren vår banner stille på russisk. «Det er dit skattepengene våre går», forteller hun. Oligarkene er spesielt synlige i det russiske samfunnet. De er eiere eller høyt oppe i systemet i ulike private selskapet. De har monopol på områder som bygg, IT og helse så prisene er høye. Hvis staten skal lage budsjett for å lage en ny blokk, må man regne med at en stor andel går til korrupsjon. Taxisjåføren vår som jobber for et nasjonalt privat selskap forteller oss at nesten alle pengene hun jobber for også går oppover og at hun nærmest ar avhengig av tips.

Jeg tenker på revolusjonen som Katja snakket om og at taxisjåføren vår trolig ikke vil rekke å oppleve den. Vi er framme på skolen og jeg ønsker henne en god dag når jeg legger tre kroner ekstra på de ti det koster for taxi.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.