Navn: Tone Risvoll Kvernes

Alder: 41

Fra: Sauda

Bosted: Kongsberg

Da Tone Risvoll Kvernes flyttet til Kongsberg, startet hun å synge i kor. At hun måtte sette seg på det siste verset av Kongsberg-sangen, syntes hun var en arrogant greie.

– Jeg ante ikke hva det der var for noe, men jeg fikk jo forklart det ganske fort, at en må være tredje generasjon, uten at jeg forstår det. Hva er dette for en arrogant by, tenkte jeg.

– Jeg skjønner heller ikke hvorfor en skal selge inn Kongsberg så mye som en gjør og bli flest mulig her. Det er en rar form for patriotisme, som også grenser til arroganse, sier hun og fortsetter:

– Og det aller rareste, er at noe av det de selger inn Kongsberg med, er storslått natur. Noe det ikke finnes her. Det er jo helt flatt.

Det finnes jo ikke en eneste topp her. Da må du til Vestlandet.
Tone Risvoll Kvernes

Tone er nemlig fra Rogaland, men flyttet hit for 16 år siden.

– Det flytter ingen til Kongsberg på grunn av naturen. Arbeidsplasser, boliger og sånne ting, ja, men skal du ha storslått natur flytter du ikke til innlandet. Det finnes jo ikke en eneste topp her. Da må du til Vestlandet.

Styggemann omtaler hun som en real nedtur. Blefjell er fint hvis en vil gå langt, men 41-åringen vil ikke bare gå langt. Hun vil høyt opp.

Tobarnsmoren vil så høyt opp at hun har utsikt så langt øyet kan se, og gjerne føle at det er bratt ned igjen.

Tone Risvoll Kvernes har aldri vært opptatt av å si det hun tror folk vil høre, men det hun faktisk mener.

Mange kjenner henne som lederen av kommunens barnevernstjeneste. Hun har jobbet der i 15 år, de siste 6,5 årene som leder. Årets kommunale leder til og med, basert på en kåring av Kommunal Rapport i 2016.

Det var som saksbehandler hun kom tettest på mennesker i kriser, og noen av historiene sitter i henne ennå. Hun får aldri vite hvordan det går med disse barna og ungdommene hun blir involvert i.

– Tok jeg riktig beslutning, spør hun og svarer selv at hun med årene blir mindre og mindre sikker på hva som er rett og galt.

– Det var annerledes som yngre, da alt var svart-hvitt og jeg lett kunne sette to streker under svaret.

Folk opplever meg som all over the place og supersosial på jobben, men hjemme liker jeg alenetid
Tone Risvoll Kvernes

De 15 årene i tjenesten har nok gjort henne miljøskadet, mener hun, for hun har en klar teori om at man ikke skal flytte på barn.

Når hun ikke er på jobb, trenger hun mye egentid. Noe flere har latt seg overraske over. Som noen av hennes 23 ansatte.

– Folk opplever meg som all over the place og supersosial på jobben, men hjemme liker jeg alenetid og bruker den på å pusle i hjemmet. Jeg er den gammeldagse mamma-typen som synes det holder med én aktivitet for hvert av barna, så jeg skaper meg rom. Jeg driver ikke med noen aktiviteter selv heller.

Det ene barnet går siste året på ungdomsskolen, det andre siste året på barneskolen. I tillegg har hun en stedatter og et barnebarn.

Mye av fritiden går med til å besøke familiene på begge sider. Selv er hun fra Sauda, en kommune nord i Rogaland med 5.000 innbyggere. Mannen Øyvind, som jobber i politiet, er fra Trøndelag. De to har holdt sammen i 20 år, og var ikke ukjente med å flytte på seg da de kom til Kongsberg. Men de hadde aldri vært her tidligere. Bare på en buss gjennom byen som for dem var en foss og ei bru.

Ikke glem at verden er stor utenfor
Tone Risvoll Kvernes

– Når folk hjemme spør hvorfor jeg flyttet akkurat hit, svarer jeg «passe stor by, sentralt på Østlandet, og at det var jobb der».

Kongsberg burde hatt mer fokus på at det er en svipptur unna Oslo, sentralt på Østlandet.

– Ja, folk kan pendle inn, men en kan jo like gjerne pendle ut.

– En kan jobbe i Oslo, Drammen, eller store deler av Buskerud og Vestfold, men bo i Kongsberg. Så får kommunen skattepengene sine likevel, sier hun, men bemerker at det hun anser som perfekt med bare fem minutter til jobben.

Men den dagen hennes egne selv velger å reise ut, kan det hende hun og Øyvind pakker sekken og stikker videre.

– Det er mye bra på Kongsberg, men ikke glem at verden er stor utenfor heller. Det skjer mye bra der også.

– Og Kongsberg er fortsatt en arrogant by. Men jeg bor jo her ennå og lar barna mine vokse opp her, som heller ikke kan reise seg på Kongsberg-sangen, så jeg har vel bare blitt en del av det, smiler Tone Risvoll Kvernes.