Den norske gruppa Keiino skal ha konsert i bakgården til Gamle Norge lørdag 6. juli, og det ganske så sent – en time før midnatt. Ingen kan vel påstå at de framfører jazzmusikk, men de er slett ikke fremmede for å ta forskjellige musikkstiler inn i musikken sin.

– Keiinos musikk er energisk og fengende, men har et dypere budskap – og bærer urfolksspråket videre. Vi ser fram til å oppleve Keiino på Kongsberg Jazzfestival, sier markedsansvarlig Lisa Løebekken i en pressemelding fra jazzfestivalen.

Trioen har etter suksessen i Eurovision 2019 ble utnevnt som ambassadører for FNs år for urfolksspråk. Det var derfor viktig for bandet, at albumet inkluderte samarbeid med urfolksartister. En av bandets grunnverdier er aksept for å være annerledes, og de har siden første stund tatt opp temaet i sine tekster. I en stadig mer polarisert verden ønsker de å være ambassadører for mangfold.

Funk, jazz og rytmikk

Richard Bona er den andre artisten som nå er presentert for årets program, og spiller i Kongsberg musikkteater lørdag 9. juli. Bona og hans orkester serverer funk, jazz og rytmikk.

Opprinnelig er Bona fra Kamerun, men flyttet i 1987 til Paris, og derfra videre til New York, hvor han har spilt med mange artister. Her kan nevnes Manu Dibango, Salif Keita og Didier Lockwood. Han ledet også Harry Belafontes band i 1998 før han turnerte som en del av Pat Methenys´ band i 2002.

Den første plata under eget navn «Scenes from my life», kom i 1999.

– Det blir en sann glede å ta i mot Richard Bona på Kongsberg til sommeren. Han har vært ønsket av mange publikummere, og det går gjetord om hans liveopptredener. Publikum har garantert en stor opplevelse i vente, smiler festivalsjef Ragnhild Menes.

Tilbake på Kongsberg

I løpet av de siste 30 årene har The Real Thing spilt mer enn 1.600 konserter, og blant dem en del på Kongsberg. De har også solgt over 55.000 plater med hardtsvingende, orgelbasert souljazz, inspirert av storheter som Jimmy Smith, Jack McDuff, George Benson og Wes Montgomery.

Bandet som «aldri går av scenen i tørr smoking» har opparbeidet seg en solid fanskare også utenfor jazzmenigheten, og er tilbake på jazzfestivalen onsdag 6. juli i Christians kjeller.

Les også

Faren var prest, voldelig og alkoholisert. Men ingen visste hva som foregikk hjemme hos lille Martin