Vår nye hverdag

Av
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Lenge tenkte vi at koronaviruset bare var noe som «de i Kina» hadde. Plutselig ble dette vår hverdag. Det ble brått en ny virkelighet som ble både virkelig og uvirkelig på samme tid.

Skolene- og barnehagene ble stengt. Bare åpent for noen. De fleste har en digital skolehverdag, en skolehverdag som takket være dyktig pedagogisk personell og tålmodige foreldre gir elevene lærdom og kompetanse. Nå kan vi høste gevinsten av at elevene i Kongsberg tidlig ble introdusert til digitale læringsverktøy gjennom framsynte politikere og dyktige lærere. Også guttemusikkens juniorkorps avholder korpsøvelse digitalt. Alt for å opprettholde det normale i det unormale.

Det største trykket er det likevel helse- og omsorg som opplever. Presset på legevakta de første dagene var enormt. For å avhjelpe presset der og for å avhjelpe fastlegene ble det igangsatt et arbeid for å etablere en luftveisklinikk i de gamle legevaktlokalene. Mange har meldt seg til tjeneste for helse- og omsorg og det er vi svært takknemlige for. De vil det bli brukt for framover selv om vi pr i dag ikke har noen smittede i våre institusjoner. Nettopp for å sikre beboere på institusjonene er det besøkskontroll. Et krevende smitteverntiltak både for beboere og pårørende. Vi forbereder oss på å kunne få smittede blant brukere både på institusjon og blant de som er hjemmeboende gjennom å gjøre klar en egen avdeling for disse.

Mange har også meldt seg som frivillige for å hjelpe til der det trengs. Flyktninger som ønsker å betale litt tilbake til Kongsbergsamfunnet i takknemlighet.

Så er det vondt å registrere den høye andelen av arbeidsledige og permitterte i vår kommune. Mange får også sine liv satt på hold i uvisshet av den grunn. Det å ha et arbeid å gå til er viktig i ei tid hvor mye annet er usikkert. Næringslivet er under press og regjeringens krisepakker er velkomne selv om innretningene er litt uklare for en del bransjer ennå. Uansett vil det ta tid før ting normaliseres, og da ser nok ikke verden helt lik ut som den gjorde før pandemien slo til. For kommunen gir også koronapandemien store økonomiske konsekvenser både på kort og lang sikt.

Begrepet nasjonal dugnad brukes om det vi står i nå. Vi ser mange gode eksempler på dugnadsinnsats,- alt fra hjemkjøring av varer til gårdeiere som letter på husleietrykket. En del av dugnadsinnsatsen er også å forholde seg til retningslinjer og råd som helsemyndighetene gir oss for å redusere smittespredning.

Vi ønsker å rette en stor takk til alle som bidrar til å holde hjula i gang både i kommunal og privat regi.
Vi skal gå sammen i denne nye hverdagen; hold hodet kaldt og hjertet varmt. God påske.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken