Vår rolle i en dyp krise

Jørn Steinmoen skriver om rollen til lokalavisa under korona-pandemien. Lp har også innført drastiske interne tiltak, skriver han i kronikken.

Jørn Steinmoen skriver om rollen til lokalavisa under korona-pandemien. Lp har også innført drastiske interne tiltak, skriver han i kronikken. Foto:

DEL

LederStatsminister Erna Solberg gikk på talerstolen klokka 14:08 torsdag og informerte om de største inngripende tiltak for oss nordmenn i fredstid. Det er ikke tid for den store evalueringen nå rett i etterkant, men det er grunn til å stille flere kritiske spørsmål til lokale myndigheter om håndteringen av korona-virusets utbredelse så langt.

Onsdag fikk vi bekreftet de fem første tilfellene av smittede personer i Kongsberg, og de kommende dagene og ukene vil antakelig tallet eksplodere. Informasjon fra lokale myndigheter til innbyggerne har til nå vært sparsommelig og enkelte uttalelser fremstår som en ren provokasjon når folk med god grunn frykter for egen helse. Vi sikter til at kommunelege Hagen ikke stanset Blunck-forestillingen umiddelbart etter myndighetenes anbefaling om å avlyse forestillinger med flere enn 500 tilskuere. Han erkjenner heldigvis i etterkant at det var en feilvurdering. Også kommuneoverlege Braatens kommentar om at spesialister roper «ulv, ulv» er provoserende.

Det må være bedre å være før var, vise handlekraft og innføre drastiske tiltak når vi ser hvordan dette har utviklet seg i Italia. Vi nordmenn har lett for å opptre for naivt og være for godtroende. Vi som samfunn er ekstra sårbare i unntakstilstander, fordi vi har gjort oss avhengig av andre land for å få hjulene til å gå rundt. Det som altså skjer på en helt annet kant av jordkloden gjør at vi må være dyktige på å ta raske grep for å beskytte oss.

Som lokalavis spiller også vi en viktig rolle når vi opplever unntakstilstander som det er nå i Norge. Det er et enormt informasjonsbehov blant befolkningen. Det ser vi både på henvendelsene direkte til oss, på de sosiale mediene og ikke minst på antall lesere på vår nettutgave den siste uka. Ofte blir vi i mediene beskyldt for å overdramatisere og piske opp stemningen. Men de siste dagers utvikling viser at det har vært all grunn til å rette stor oppmerksomhet på korona-viruset, hvor viktig det er med troverdig informasjon og en presse som stiller de kritiske spørsmålene.

Vi har valgt å bruke store journalistiske ressurser på å følge konsekvensene korona-viruset får for Kongsberg og kommunene i Numedal. Vi ser foreløpig bare konturene av hvilke negative ringvirkninger dette vil få for innbyggerne i Kongsberg og Numedal. Det er derfor liten tvil om at dette vil kreve mye av oss også de kommende ukene og månedene.

Samtidig blir vi også kritisert for at vi ikke gjør alle våre nyhetsartikler tilgjengelig for alle uavhengig om de er abonnenter eller ikke. Vi har valgt å gjøre nyheter i kortform og pressemeldinger tilgjengelig for alle, men vi kan ikke la alle artiklene være gratis. Vi mottar ikke noen statlig pressestøtte, men er avhengig av abonnenter som er villig til å finansiere journalistikken. Jeg vil også poengtere at det er ingen kapitalister som tjener penger på oss og henter ut store utbytter. Vi er eid av en stiftelse, og inntektene er med på å finansiere våre journalistikken.

Samtidig må vi også som bedrift ta høyde for at flere av våre medarbeidere kan bli syke de kommende ukene. Vi har derfor innført drastiske interne tiltak. For eksempel må de aller fleste av oss ansatte jobbe hjemmefra nå. Vi velger også inntil videre å stenge resepsjonen vår. Det handler om å minimere faren for at vi bringer smitte inn i lokalene og lammer oss som organisasjon. Vi vil være med på dugnaden hvor det viktigste nå er å ta vare på hverandre. Vår rolle er å gi dere god informasjon i disse unntakstilstander vi ikke vet hvor lenge vil vare.Jørn Steinmoen

Ansvarlig redaktør i LaagendalspostenSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags