Med årene har jeg undret litt på hvorfor det ikke har skjedd, og har plukket opp snakk og rykter på årsaker, men har aldri egentlig fått med meg den offisielle grunnen. Interessant nok så skrev LP for noen måneder siden om gamle saker, hvor dette med bru mellom Skavanger og Raumyr var blitt diskutert tilbake på 80-tallet(!). Det er tydeligvis noe man bare snakker om.

Nå har vi bodd i byen i 14 år. I løpet av denne tiden har vi flyttet fra rekkehuset på Skavanger til enebolig på Skavanger. Det er bydelen vår, vi har satt røtter, og vi trives veldig godt der. Vi kunne valgt å bosette oss hvor som helst i Kongsberg, men familierådet var enstemmig på at vi ble værende. Og det er fortsatt ingen bro over Lågen.

Så lenge ungene er i barneskolealder, så er det naturlig at vennskap først og fremst blir funnet i skolekretsen. Men når vi ser på ungdomsskolen så omfavner naturlig nok kretsen større områder av byen. Og da skal man utvide horisonten sin, finne nye venner og bekjentskaper. Og det er nå jeg begynner å få et litt annet inntrykk av Kongsberg enn jeg hadde tidligere. Helt fra da vi flyttet hit har jeg skjønt at det har vært litt «snakk» i forhold til hvilken bydel man bor i, noe som vel er vanlig uansett hvor i landet man bor. Men noe sier meg at dette står ganske sterkt hos befolkningen i Kongsberg, og at det har eskalert i takt med at flere har fått mer penger mellom hendene.

«Er du derfra er du sånn, og er du derfra oppfører du deg sånn». Jeg har opplevd å snakke med mange hyggelige folk i denne byen, men tvert det kommer opp at jeg bor på Skavanger, så blir enkelte overrasket, da de først spurte om jeg bodde på Madsebakken, Raumyr eller Åsen. For å snu på det, så tror jeg mange i denne byen ville blitt dypt fornærmet om jeg spurte: «Du bor på Skavanger?». Vi er flinke til å sette folk i bås her.

En annen ting jeg nylig har reflektert over er at Skavanger rent geografisk havner noe på utsiden. Veien til sentrum er kortere enn for mange andre boligfelt her i byen, men fordi man må helt ned til sentrum eller over togbrua, og at det er en transportetappe langs Lågen for å komme inn i området, så oppleves det nesten som å komme inn i en forstad. Selv om det er like langt til å gå til fossen fra Gamlegrendsåsen skole som fra Skavanger Skole.

Jeg har også gått tur ved flystripa, og skuet over til andre siden av elva. Der bor det mange hyggelige folk, kun 100m unna, men vi er samtidig «utilgjengelige», da veien å reise fordrer at man holder seg i nabolaget sitt. Jeg hadde gjerne gått innom de jeg kjenner på et besøk om det bare var å gå over elva.

Alt i alt ønsker jeg at man tar en beslutning om denne brua, som kan knytte sammen byen på en helt annen måte. Koble Skavanger til resten, øk tilgangen til og fra, gjør det lettere å sykle og gå for å besøke gamle og nye venner fra håndballen, fra fotballen, fra svømmingen, fra ungdomsskolen, på videregående, som studenter, som kolleger, som noen man ønsker å bli mer kjent med, ung eller voksen.

Jeg er ikke i tvil; brua er viktig for innbyggerne i Kongsberg. Nå er det som om Skavanger er mer adskilt fra byen enn andre bydeler. Vi er ikke en stor by. Knytt den sammen. Vær så snill, bygg den brua.