Meteorologisk institutt har meldt ekstremværvarsel for Buskerud og Kongsberg, og vakthavende meteorolog Aurora Stenmark sier regnværet kommer natt til torsdag.

– Lavtrykket kommer til Agder-fylkene ved midnatt, og flytter seg så nordover, sier Stenmark til Laagendalsposten.

SJEKK VÆRRADAREN HER!

Meteorologene har diskutert uværet som er på vei i hele dag, og kan konstatere at det kommer betydelig nedbør i løpet av natten og torsdag morgen.

– Vi har landet på at det kan komme mellom 40 og 60 millimeter nedbør det neste døgnet, sier Stenmark klokken 12.00 onsdag.

 

Kjappere uvær enn sist

Men den kraftige nedbøren flytter seg raskere enn ved flommen for to uker siden.

– Det som skjedde sist var at regnværet varte over lengre tid, og dermed kom det også mye vann. «Petra» kommer med mye regn, og det kan bli intenst, men det vil forflytte seg raskere, forklarer Aurora Stenmark.

I løpet av torsdag morgen skal det verste været avta, men torsdag kommer det regnbyger med til dels mye regn.

– Torsdag kveld er det hele over. Det kan komme noen drypp, men dette kan ikke sammenlignes med hva som kommer nå i natt, fortsetter statsmeteorologen.

Lågen kan bli større

Onsdag formiddag følger Nils Runar Sporan i Numedals-Laugens Brugseierforening situasjonen tett. Flomfaren i Numedalslågen ble hevet til rødt nivå tirsdag kveld. Nå er den nedskalert til oransje nivå.

- Vi ser nå at målestasjonene lenger opp i elva er på vei ned. Bruhaug har synkende vannføring fra i natt, mens Jondalselva snudde i går kveld. Det har også stabilisert seg i Kongsberg, og er lett synkende, sier Sporan.

Ved 02-tiden ble det målt en vannføring på 720 m3/s. Da var Lågen på sitt høyeste. Det er nå en synkende trend i vassdraget, og det vil det være helt fram til natt til torsdag. Spenningen er knyttet til hva "Petra" vil føre med seg.

Ferske prognoser viser at Petra kan komme til å treffe litt lenger øst enn nedslagsfeltet for Numedalslågen.

- Det er veldig følsomt for hvor mye som kommer, og hvor det treffer, men per nå tror vi ikke at Lågen vil bli noe høyere enn det den har vært. Men alt avhenger av nedbøren som kommer, sier han.

- Vi vil få fulle magasiner i løpet av torsdagen. Og da er nedbøren også slutt, sier han.

 

Ekstremvarsel

Summen av store nedbørmengder over tid, i kombinasjon med store nedbørmengder på torsdag, gjør at Meteorologisk institutt valgte å sende ut ekstremværvarsel, i følge deres nettsider.

Ekstremværet "Petra" vil treffe områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Oslo, Akershus, sørlige deler av Oppland og sørlige deler av Hedmark.

Les også: Kan måtte stenge E134

Hva bør du gjøre når det er flom?

  • Holde deg unna elver/bekker med stor vannføring, blant annet fordi erosjon langs elv- og bekkeløp kan utløse skredfare.
  • Sørg for å holde vannveier åpne. Stikkrenner, takrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna.
  • Har du eiendeler/gjenstander nær elv eller innsjø i områder hvor det er varslet flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.
  • Du som oppholder deg i områder hvor det tidligere har oppstått skader som følge av flom bør være spesielt oppmerksom.
  • Husk at vannføringen i elver og bekker som du krysser, kan være mye større når du skal tilbake.
  • Kilde: Fylkesmannen i Buskerud

Frykter nye kriser

Veivesenets mannskaper er sendt hjem for å sove og hvile ut så de er klare når Petra slår til i nedre Buskerud om få timer.

Vi har utstyr ute til å kunne håndtere alt som måtte komme, men man vet aldri hvor vannet finner nye løp, sier kriseleder i Statens vegvesen Tore Braaten.

Han har en klar oppfordring til alle huseiere i områder som er utsatt om å ta en skikkelig runde rundt huset for å renske opp i stikkrenner, sluk og avløp.

– Vi vet at ekstremregn fører med seg rekved og annet rusk som tetter sluk. Det er en billig forsikring å sjekke sin egen eiendom, sier Braaten.

Tekisk sjef i Kongsberg, Annette Finnerud er i full beredskap

 

Les også: Flommen vil øke

Bildeserie

SE BILDENE: Flommen er tilbake