Går sammen om å kjøpe ny skiheis: – Dette er en viktig sak for Vegglifjell som absolutt alle tjener på

GÅR SAMMEN: Grunneiere og næringsliv går sammen om å finansiere en ny skiheis på Vegglifjell. Fra venstre: Daglig leder Kjetil Heitmann i Vegglifjell Infra, daglig leder Lars Johan Teien fra Drømmehytta, styreleder Solveig Kongsjorden i Vegglifjell skisenter, daglig leder Ole Øyvind Tveiten i snekkerfirmaet Tp Total, driftssjef Knut Arne Heiberg ved Vegglifjell skisenter og daglig leder Bjørnar Dokka i Numehytta.

GÅR SAMMEN: Grunneiere og næringsliv går sammen om å finansiere en ny skiheis på Vegglifjell. Fra venstre: Daglig leder Kjetil Heitmann i Vegglifjell Infra, daglig leder Lars Johan Teien fra Drømmehytta, styreleder Solveig Kongsjorden i Vegglifjell skisenter, daglig leder Ole Øyvind Tveiten i snekkerfirmaet Tp Total, driftssjef Knut Arne Heiberg ved Vegglifjell skisenter og daglig leder Bjørnar Dokka i Numehytta. Foto:

Vegglifjell skisenter trenger sårt en ny skiheis før kommende vinter. Det unike er at ikke bare grunneiere, men også det lokale næringslivet er villige til å bidra.

DEL

Den gamle T-krokheisen i Vegglifjell skisenter ble satt opp i 1990, men den ble kjøpt brukt og er egentlig fra 1965.

Den strålende vinteren i år viste med all tydelighet at den 53 år gamle traveren ikke har så mye mer å gi, og dessuten har for liten kapasitet.

Eierne i Vegglifjell skisenter – blant annet grunneierselskapet Vegglifjell Infra – kastet seg derfor rundt, og satte i gang en aksjon for å finansiere en ny heis i løpet av sommeren.

LES OGSÅ: – Vi måtte vise bort langrennsfolket

– Vi trenger sju millioner kroner totalt til ny heis, og startet et folkefinansieringsprosjekt for å få inn tre millioner av disse. Gjør vi det, får vi låne resten av beløpet, forklarer primus motor og styreleder i Vegglifjell skisenter, Solveig Kongsjorden, til Laagendalsposten.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

Folkefinansiering

  • Folkefinansiering – på engelsk «crowdfunding» – er en finansieringsform der (ofte) enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt, enten ved hjelp av penger eller andre ressurser.
  • Bruken av slike prosjekter har eksplodert etter fremveksen av sosiale medier, som har gjort det mye lettere å nå mange mennesker
  • Metoden har blitt brukt av alt fra politiske partier (USA) til innsamlingsaksjoner og forskjellige hjertesaker
  • Det ligger ofte en klausul i bunnen om at hvis det definerte målet ikke nås, vil giverne få pengene sine tilbake
  • Av norske nettsteder som tilrettelegger for dette kan vi nevne Bidra, Startskudd og Folkeinvest

Kilde: Wikipedia

Godt på vei

Pengeinnsamlingen skal være ferdig 15. september og i skrivende stund er det samlet inn 1,75 millioner kroner. Mesteparten at dette kommer fra grunneiere, samt 70.000 kroner fra det lokale næringslivet og hytteeiere.

Som vi har skrevet tidligere, er det en helt egen finansieringsmodell av den felles infrastrukturen (som blant annet skiløyper, stier og alpinbakker) på nordre Vegglifjell. For i tillegg til at fem prosent av tomtesalget i kommunen går til fellesformål, gir grunneierne 10 prosent ekstra av tomtesalget til fellesgodefinansiering.

Men det nye er at også næringslivet sier at også de vil bidra til finansiering av fellesgodene.

LES OGSÅ: Går mot tidenes beste sesong

VIL BIDRA: Lars Johan Teien fra Vestfold-selskapet og hytteleverandøren Drømmehytta AS har drevet stort på Vegglifjell over mange år. Han har ingen problemer med å hjelpe til med finansieringen av skiheisen. – Det er jo åpenbart at vi alle tjener på at det er en god nok felles infrastruktur som kommer alle hytteeierne på Vegglifjell til gode, sier Teien.

VIL BIDRA: Lars Johan Teien fra Vestfold-selskapet og hytteleverandøren Drømmehytta AS har drevet stort på Vegglifjell over mange år. Han har ingen problemer med å hjelpe til med finansieringen av skiheisen. – Det er jo åpenbart at vi alle tjener på at det er en god nok felles infrastruktur som kommer alle hytteeierne på Vegglifjell til gode, sier Teien. Foto:

– En viktig brikke

Noen av dem som vil bidra økonomisk er entreprenøren Fulsaas Maskin, hytteprodusentene Drømmehytta og Numehytta samt snekkerselskapet Tp Total.

–  Dette er ingen plikt for oss. Vi bidrar allerede med en viss sum årlig til løypekjøring så da er det naturlig at vi også bidrar til skiheisen, sier daglig leder Lars Johan Teien fra Drømmehytta.

–  Det er viktig å bidra og det er jo dessuten dette vi lever av. Skisenteret er en del av pakken, sier daglig leder Bjørnar Dokka i Numehytta.

– Dette er en viktig sak for Vegglifjell som absolutt alle tjener på.

– Vi vil bidra med 10.000 kroner for hver solgte hytte vi bygger, for jeg mener det er viktig å stå sammen om å fortsette med utviklingen her oppe, sier daglig leder Ole Øyvind Tveiten i Tp Total.

Vil løfte finansieringen

Styreleder Kjetil Heitmann i Vegglifjell Infra håper at næringslivet, og etter hvert også hyttebefolkningen, vil bidra mer til fellesgodene enn det som er tilfellet i dag.

– Jeg vil påstå at det samarbeidet vi har her på Vegglifjell er helt unikt, sier Heitmann, men legger til:

– Næringslivet omsetter for mellom 200 og 300 millioner årlig, men bidrar i dag i svært liten grad til fellesgodene. Hvis byggefirmaene for eksempel bidrar med et beløp pr. leverte hytte vil det bidra til å løfte fellesgodefinansieringen ytterligere, sier Heitmann.

LES OGSÅ:  Fem på gata om hytteutbygging

KAN SLIPPE TURISTSKATT: – Mange norske kommuner vurderer å innføre en turistskatt, for å lette byrden som turister legger på den lokale infrastrukturen. Jeg mener oppriktig at en slik type fellesgodefinansiering kan hjelpe, slik at en turistskatt ikke blir nødvendig i Rollag kommune, sier styreleder Solveig Kongsjorden i Vegglifjell skisenter (nummer tre fra venstre). Her sammen med fra venstre Kjetil Heitmann, Lars Johan Teien, Ole Øyvind Tveiten, Knut Arne Heiberg og Bjørnar Dokka.

KAN SLIPPE TURISTSKATT: – Mange norske kommuner vurderer å innføre en turistskatt, for å lette byrden som turister legger på den lokale infrastrukturen. Jeg mener oppriktig at en slik type fellesgodefinansiering kan hjelpe, slik at en turistskatt ikke blir nødvendig i Rollag kommune, sier styreleder Solveig Kongsjorden i Vegglifjell skisenter (nummer tre fra venstre). Her sammen med fra venstre Kjetil Heitmann, Lars Johan Teien, Ole Øyvind Tveiten, Knut Arne Heiberg og Bjørnar Dokka. Foto:

Delte meninger

Det er ingen hemmelighet at det blant hyttebefolkningen, har vært delte meninger om også de skal bidra direkte økonomisk til skiheisen.

Noen mener at «dette må nesten grunneierne selv betale for», mens andre har stilt seg positive til aksjonen.

Ole Øyvind Tveiten – som i tillegg til å være snekker også er blant grunneierne på skisenteret – poengterer at grunneierne absolutt har bidratt økonomisk i dette prosjektet.

Ikke bare direkte til skiheisen denne gang, men også til alt rundt anlegget.

–  Vi har sannelig lagt ned noen millioner i dette anlegget. Og uten ny heis vil jo for eksempel Killingdalen skistugu stå nokså alene her oppe uten kunder, sier Tveiten.

Skal bli heis

Kongsjorden sier at det med stor sannsynlighet blir ny skiheis i løpet av høsten.

– Vi har tatt sjansen på at vi vil komme i mål med denne aksjonen og ny skiheis er bestilt, sier Solveig Kongsjorden.

Artikkeltags