Verdifulle unge stemmer

Stortingspresident: Tone Wilhelmsen Trøen (H).

Stortingspresident: Tone Wilhelmsen Trøen (H). Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Unge som ytrer seg møter altfor ofte hets og usaklig kritikk fra godt voksne mennesker. Det er en fare for demokratiet.

Det er så viktig at unge engasjerer seg i saker de brenner for, og at de tidlig engasjerer seg i samfunnet. Unge har rett til å delta i demokratiet før de får stemmerett. Og det er viktig at de gjør det.

De siste ukene har jeg besøkt skoler, elevråd og ungdomsråd både i Innlandet og i Viken for å møte ungdommer i videregående skoler. Jeg forteller dem om Stortingets arbeid, og så får jeg vite hva de er opptatt av, hvordan de selv mener de kan påvirke sin egen hverdag og hvordan de kan bidra til demokratiet. Torsdag 24.09 besøkte jeg Kongsberg videregående skole, Ung Kultur og Kongsberg Vitensenter i tillegg til Kongsberg ungdomsråd. Det var spennende å høre hvor tverrfaglig Kongsberg kommune og næringsliv jobber for å skape møteplasser for barn og unge i nærområdet. Dette danner gode rammer for unges demokratiske deltakelse.

Elevene ved Kongsberg videregående skole stilte kloke og reflekterte spørsmål. Det er tydelig at mange unge er svært engasjerte både i egen skolehverdag og i spørsmål utenfor skolen. I møtene ble jeg blant annet utfordret på hvilke egenskaper stortingsrepresentanter bør ha, hvor representativt Stortinget er og hvordan unge kan påvirke de store, globale spørsmålene.

Jeg håper dere som er unge i Kongsbergregionen både vil ytre deres meninger og delta i debatt om saker som dere brenner for. Flere av dere ga uttrykk for at dere finner det givende å engasjere dere, men at det noen ganger kan være krevende i møte med kommentarfelt og usaklige tilbakemeldinger. Hersketeknikker, hets og trakassering fra voksne ble et diskusjonstema også under mitt besøk i Kongsberg. Det er voksnes ansvar å oppføre seg ordentlig. Mitt håp er at dere ikke lar dere skremme, men søker støtte hos noen dere stoler på dersom dere opplever noe av dette.

Noe av det viktigste vi alle kan gjøre er å støtte opp om unges engasjement - oppmuntre og oppfordre dem til å ta del i demokratiet. Bare slik sikrer vi demokratiet i framtiden.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.