Etter å ha lest SVs Njål Vigleik Grene-Johnsens leserbrev er det lett å konkludere med at han og jeg er uenige om det meste bortsett fra at vi begge mener Vinmonopolet bør ligge på Vestsida.

Han synes åpenbart at Laagendalsposten koker suppe på en spiker når vi har viet Vinmonopolets søknad om å flytte til Stortorvet oppmerksomhet den siste tiden. Han mener at når politikerne står nærmest samlet bak et vedtak som de gjorde i kommunestyret onsdag, så skal altså ikke temaet debatteres eller skrives om. Det er åpenbart unødvendig bryderi at innbyggerne skal få innsikt og være med i debatten.

Han skriver blant annet: «Stort sett hele det politiske Kongsberg stiller seg bak Vestsiden som den eneste naturlige plassering for Vinmonopolet på Kongsberg. Dette har vært tydelig for alle oss politikere, og det burde, med respekt å melde, også ha vært tydelig for Laagendalsposten.»

Hvis det var åpenbart, hvorfor nektet flere kommunestyrerepresentanter å svare oss på hvilke standpunkt de hadde. Ordfører Kari Anne Sand (Sp) uttalte følgende til Lp 28. oktober: «Jeg sier verken ja eller nei til flytting nå. Jeg vil ha saken på bordet først, med alle fakta.»

Laagendalsposten sendte mandag formiddag denne uka både en e-post og sms til samtlige kommunestyrerepresentanter for å spørre hva den enkelte ville stemme på kommunestyrets møte. Da hadde samtlige fått sakspapirene. Kun åtte av 35 representanter ga oss en tilbakemelding og opplyste hva de ville stemme. Njål Vigleik Grene-Johnsen skal ha kreditt for at han var en av dem. Mens kommunens viktigste politiker, ordfører Kari Anne Sand (Sp) gjentok at hun ikke ville svare på dette i en tekstmelding mandag. Senterpartiet bestemte seg altså først mandag kveld på et gruppemøte om å gå for Vestsida.

Da vi også la ut på nettutgaven en uhøytidelig avstemning blant våre lesere denne uka, ble det avgitt over 5.000 stemmer. Stemmene var nær sagt delt på midten med et lite flertall for Stortorvet. Det viser i hvert fall at politikernes rørende enighet nødvendigvis ikke får helhjertet støtte fra innbyggerne.

Det er en skremmende prinsipiell holdning Njål Vigleik Grene-Johnsen har til pressens oppgave i et demokrati. Vi skal logre med halen som en søt hundevalp på utsiden av møtedøra og la kommunens maktelite få diskutere i fred når det passer politikerne. Pressens oppgave om å stille kritiske spørsmål er kanskje viktigere enn noen gang i de sakene der politikerne er skjønt enige. Vi skal være et korrektiv til makta.

Vi har nettopp tatt vårt ansvar i denne saken. Vi har bidratt til en debatt før vedtaket ble gjort. Folket har fått gjort seg opp en mening selv, fordi de har fått lese argumenter fra begge sider. Det er sunt for demokratiet og bidrar til at det er lettere å se fremover etter at et vedtak er fattet. Da lever vi godt med at det blir litt for plagsomt for SV-representanten.

Jørn Steinmoen

Ansvarlig redaktør i Laagendalsposten