Jeg tror Kongsberg-folk ønsker at byen vår skal være en attraktiv by. For meg betyr en “attraktiv by” blant annet at det er et stort og variert tilbud av aktiviteter (både organisert og uorganisert), kultur og byliv.

Jeg har alltid vært en aktiv kar og blir fort interessert i mye forskjellig. Da jeg bodde i Oslo lå leiligheten min rett ved Sinsen-krysset. Norges mest trafikkerte veikryss. Der finnes Muselunden park - en park stappfull av turgåere, syklister, fotballspillere, barn som leker og unge voksne som driver frisbeegolf. De aller fleste frisbeegolfbanene rundt om i verden er faktisk etablert i offentlige parkområder, nettopp av den grunn at det er der det er aktivitet fra før.

Frisbeegolf er en aktivitet der du kaster en frisbee fra et utkaststed og målet er å bruke færrest mulig kast for å treffe ulike kurver. Det er en billig aktivitet (oppstartskostnad på ca. 300 kroner), og det er vanligvis gratis å spille. Det er enkelt å forstå for små og store og ikke minst - veldig gøy!

Våren 2012 var vi så heldige å få en 9-hulls frisbeegolfbane på Skavanger. I fjor ble det spilt ca. 16.000 runder bare der - helt fantastiske tall i mine øyne! Både små unger og godt voksne er ute i friluft, får aktivitet og koser seg. Mellom Ruud-hytta og Skileiken på Gamlegrendåsen er det også en barnevennlig 9-hullsbane som ble spilt rundt 11.000 ganger i 2021. Jeg har spilt der mye selv og syns det er rått å se mangfoldet ute på banen.

I fjor ble det satt opp fem nye kurver mellom fotballbanen og skileiken på Gamlegrendåsen. Men der har vært veldig mange klager fra naboer og andre i området. Klagene blir sendt både til kommunen, Laagendalsposten og overlevert muntlig til tilfeldige spillere på banen. Kommentarer og klager som at det er “livsfarlig” for andre å ferdes der, klager på at unge spillere er rappkjefta mot forbipasserende og at det er "støyete og skummelt å gå tur der".

Jeg forstår at folk reagerer på nye ting i nærheten av der de bor, men jeg kan ikke forstå at frisbeegolf skal få så mye motstand fra oss i Kongsberg.

Tilbake til eksempelet på Muselunden i Oslo der enda flere folk driver aktivitet side om side, så skjønner jeg ikke at områdene med lignende tilbud her i byen skal bli satt på vent fordi irriterte beboere og naboer klager og klager. Skileiken har plutselig blitt Kongsbergs mest besøkte lekeplass i følge Velforeningen, som også har engasjert seg mot dette, til tross for at de fleste som bor på Åsen utelukkende er positive til tilbudet. Det skaper også unødvendig mye arbeid for kommunen. Hvis man ikke liker å ha aktiviteter i nærheten av der man bor, er det kanskje smartest å bosette seg litt utenfor bykjernen der det skjer mindre?

Nå er det planlagt å bygge en 18-hulls frisbeegolfbane på Toppen i skogen bak Plantasjen. IL Skrim Diskgolf har planer om en flott bane der og har god dialog med både grunneiere og motorsportsenteret. Kommunen har kjøpt inn 30 nye kurver.

Men - de står og støver ned. Ildsjelene som har jobbet med dette venter bare på godkjenning fra kommunen. Alt er egentlig klart, men det har gått åtte måneder fordi kommunen ikke har prioritert å jobbe mer med saken. Noe av årsaken er blant annet at kommunen har brukt masse tid og ressurser på byggesøknad, utsvaring av naboklager og intern saksgang på banen ved Ruud-hytta! Det siste er at også ordføreren har engasjert og at de to kurvene i skileiken er tatt vekk.

Vi skryter av at vi er en attraktiv by å bo i. Jeg er født og oppvokst her og er superstolt av byen vår, men vi er nødt til å legge til rette for uorganisert idrett og lavterskel-tilbud slik at enda flere får lyst til å bosette seg her og reise hit. Hvorfor kan vi ikke være litt mer runde i kantene i Kongsberg?