Vi i Laagendalsposten ble ekstremt overrasket over hvor mange som reagerte negativt på at Raumyr barnehage ville arrangere en samlingsstund om Pride, som skulle handle om mangfold og respekt. I barnehagen skulle de snakke om ulikheter, likheter og farger. Hvem eier den rosa matboksen? Hvem eier den blå? Det skulle også handle om ulike familiekonstellasjoner, kjønn, likestilling, likeverd, familier og vennskap. Når vi ser hvor mye reaksjoner og følelser dette setter i gang, så er det kanskje ikke så rart at barnehagen valgte å avlyse? Mangfold og respekt er nedfelt i rammeplanen til alle barnehager, og det ingen grunn til å tvile på at barnehagene i Kongsberg jobber aktivt med det. Likevel mener vi det er synd at samlingen ble avlyst.

Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Hvorfor skal ikke barn bli fortalt at det er greit at Fredrik liker Mohammed, eller at det skal respekteres hvis Tone føler seg mer som Tobias? Og hvorfor skal ikke barn i barnehagen snakke om årsaken til at de flere steder i juni ser regnbueflagget vaie i vinden? I år heiste Stortinget regnbueflagget for å markere Pride, men Pride skal ikke snakkes om i barnehagene i Kongsberg? Vi lever i et samfunn med et enormt mangfold, et mangfold vi mener er en styrke for barn å lære mer om.

For 14 dager siden ble Gjermund (15) kalt «skeiving» og truet med vold da han var på telttur på Øksne. «Det er nok lettere å være streit. Jeg tror livet er lettere for vennene mine enn for meg.», fortalte Gjermund til Laagendalsposten. Slike episoder mener vi vitner om at vi må snakke mer om å respektere hverandre, uavhengig av identitet og seksuell legning.

Datteren din blir ikke mer eller mindre lesbisk av å lære at det er greit at jenter liker jenter. Vi tror ikke barn blir mer forvirret av å lære om mangfoldet, vi tror de bli mer tolerante. Og kanskje, med mer fokus på mangfold, skriver vi færre episoder som Gjermund (15) opplevde.

Vi skal og kan respektere hverandres meninger, men vi kan ikke tolerere hat og diskriminering for å være seg selv. Ingen eier begrepet Pride. Å forklare barn at Pride er en feiring av kjærlighet og mangfold – hva det betyr å være bifil, trans, homofil eller lesbisk gjør at det blir lettere å respektere hverandre. Så hvis barnet ditt skulle falle innunder noen av disse betegnelsene, så oppleves det kanskje ikke så skremmende når man blir det bevisst. Og når barnet ditt møter noen som definerer seg deretter – så oppleves det kanskje ikke så skremmende og uvanlig som mange i vårt kommentarfelt tydeligvis gjør. Og kanskje livet til Gjermund også blir litt lettere.