På videobildene, som er fra et overvåkingskamera rett innenfor inngangen til Coop Extra, kan man se at Bråthen kommer løpende med spent bue, før han stopper i døråpningen, sikter og skyter ut mot Nytorget rett utenfor.

Han trekker seg deretter litt tilbake og trekker fram en ny pil fra pilekoggeret sitt, før han på nytt skyter ut mot torget. Deretter gjør han det samme en tredje gang.

Påtalemyndigheten mener at Bråthen forsøkte å drepe en mann som da befant seg på Nytorget klokka 18.13 under angrepet 13. oktober i fjor, men mannen ble ikke truffet av pilene.

Den fornærmede mannen forklarte seg i retten fredag i forrige uke. Tirsdag sa etterforskningsleder Jarl Ausland hos politiet at avstanden mellom Bråthen og mannen som beveget seg unna, var rundt 18 meter, 28 meter og 46 meter da skuddene ble avfyrt.

Viste fram buen i retten

Rettssaken der Espen Andersen Bråthen er tiltalt for å ha drept fem personer og for å ha forsøkt å drepe elleve personer, startet i Buskerud tingrett i Hokksund i forrige uke.

I retten tirsdag gjennomgikk også kriminalteknikerne Trond Sandsbråten og Lars Enerhaugen funnene inne på Coop Extra og i sentrumsområdet i Kongsberg.

Sandsbråthen forklarte at Bråthen under angrepet brukte en bue av merket WNS Motive, og i alt tre pilmodeller av merkene Medallion og Easton.

Buen ble funnet ødelagt ved et hus i Peckels gate mellom Coop Extra og Hyttegata, og ble vist fram for retten tirsdag sammen med piler av samme type som ble brukt.

– Vi har funnet blod og fingeravtrykk fra tiltalte på håndtaket på buen, sa Sandsbråthen.

I pilekoggeret som Bråthen kastet fra seg sammen med buen, lå det 36 piler igjen. Bråthen sa i retten i forrige uke at han hadde med seg 60 piler da han gikk hjemmefra før angrepet.

– Der er han!

Tre av de fornærmede i saken vitnet også i retten tirsdag.

Blant dem er en mann gikk tur med samboeren sin og var ved baksiden av Coop-butikken da de så folk som ropte og løp vekk fra stedet.

Han dro med seg samboeren og gikk nedover Peckels gate.

– Så ser jeg til venstre, og da ser jeg jo det jeg forstår er personen de har snakket om som står der med hvit singlet, godt bygd og med kort hår. Han står med pil og bua og trekker den opp. Han sikter ikke på meg, men ser ned på den som om han sliter med å få den i gang, og jeg sier til samboeren min: «Der er han!», sier mannen.

Deretter løper mannen og samboeren sammen oppover Peckels gate igjen, og kommer seg i sikkerhet. Bråthen er tiltalt for å ha skutt en pil etter paret da de løp vekk herfra.

Stedet der mannen så Bråthen, er like ved der hvor den ødelagte buen ble funnet.

Starter gjennomgang av Hyttegata-hendelsene

Onsdag starter gjennomgangen av det som skjedde videre nedover i Peckels gate, der Bråthen forsøkte å ta seg inn i et hus, og videre i Hyttegata der Bråthen knivdrepte fem personer.

Påtalemyndigheten vil etter planen blant annet spille av et avhør som ble gjort av Bråthen natten etter angrepet.

(©NTB)

Les også

Da sykdommen inntok Rettssal 2