Gå til sidens hovedinnhold

Viken sentraliserer makt

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiet er bekymra for Numedals posisjon inn i Viken, og at sammenslåinga av Buskerud, Akershus og Østfold sentraliserer makt.

Buskerud, Akershus og Østfold har i dag henholdsvis 43, 43 og 35 fylkestingsrepresentanter – til sammen 121. I Viken blir det 87. Dette er det regjeringen kaller en lokaldemokratireform, noe som faller på sin egen urimelighet. Om meningsmålingen fra 9. august slår til, vil 29 av representantene til Viken fylke komme fra kommunene vi har i Buskerud i dag. 62,1 % av disse representantene vil komme fra Nye Drammen, Lier, Hurum og Røyken. Hallingdal, Numedal og Midtfylket vil med denne målingen få 4 representanter – eller 13,8 % av «Buskerudbenken».

Dette viser at Viken sentraliserer makten rundt Oslo, og avstanden mellom folkevalgte i distriktene blir stadig lenger. Numedal vil gå fra tre til en representant i fylkestinget – kun representert ved Senterpartiet.


Våre motstandere sier at prosessen med Viken er kommet for langt til å reverseres. Det er den ikke. Det nye fylkestinget må fatte vedtak om å søke Stortinget om oppløsing av Viken og gjenopprettelse av Buskerud, Akershus og Østfold fylker. Etter valget 2021 må et nytt stortingsflertall imøtekomme dette. Pengene som er brukt så langt på Viken er av liten betydning sammenlignet med de store utgiftene som kommer i framtida. Dessuten er denne sentraliseringa av makt uholdbar. Det vil koste Buskerud dyrt, og må stoppes. Senterpartiet sier derfor Ja til Buskerud og Nei til Viken!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.