Gå til sidens hovedinnhold

Viktig og riktig å avlyse eksamen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen lytter endelig til lærere, elever og eksperter og avlyser årets skriftlige eksamen. I Viken har det vært stor variasjon på hvor mye elevene får være på skolen. Derfor er det en gledens dag når vi nå får muligheten til å avlyse årets eksamen for elevene våre.

For oss folkevalgte i Viken og SVs stortingsgruppe har det hele veien vært viktig å lytte til de som faktisk er på skolen. Det er ingen hemmelighet at nedstengningen har vært vanskelig for mange elever. Læringsutbyttet er langt større på skolen enn på videokonferanse i Teams, og de fleste ungdommer savner nok å bruke pausene med medelevene sine i stedet for mamma og pappa. Derfor er det veldig forståelig at over 80 tusen elever har skrevet under på et opprop for å avlyse årets eksamener. Også lærere, rektorer og ekspertene i Utdanningsdirektoratet har anbefalt å avlyse årets eksamen.

Pandemien har også rammet Viken-elever i Hvaler, Nordre Follo og Kongsberg helt forskjellig. Mens noen elever ikke har hatt en eneste time med digital undervisning, har andre opplevd at skoledøra har vært stengt flere dager enn den har vært åpen. Elevene ville hatt helt ulike forutsetninger for å lykkes på eksamen, og en gjennomføring av skriftlig eksamen ville derfor vært veldig urettferdig. Derfor foreslo SV på Stortinget å avlyse eksamen. Vi foreslo dette allerede i januar for å etterkomme elever og lærere sitt ønske om forutsigbarhet. Nå er ventetiden over og det klart at forslaget om å avlyse skriftlig eksamen får flertall.

Et eksamensfritt skoleår er ikke bare et plaster på såret for å veie opp for tapt undervisning. I et vanlig skoleår brukes ofte de siste vårmånedene på eksamenspugging. Ved å avlyse eksamen kan elevene nå bruke slutten av skoleåret på læring i stedet for pugging. Det gir oss også muligheten til å tenke nytt rundt hvordan vi kan bruke tiden på skolen på en enda bedre måte for elevene.

Nå går vi mot lysere tider og en stadig større del av befolkningen blir vaksinert mot viruset. I mellomtiden jubler vi i SV for at elevene og lærerne har blitt hørt og vi slipper å gjennomføre en urettferdig eksamen i Viken.

Ønsker du å kommentere denne saken? Sett deg inn i våre nye kjøreregler først!

Kjøreregler for nettdebatten

Du er personlig ansvarlig for ytringer du publiserer, og det er en forutsetning at du viser høflighet for andre.

Dette er våre kjøreregler, og brudd på disse kan gi utestengelse:

  1. Du må bruke ditt fulle og reelle navn i profilen.
  2. Diskuter sak, ikke person. Nedsettende kommentarer om andre personer eller spekulasjoner i folks motiver tillates ikke.
  3. Trakassering, hatske utfall eller trusler aksepteres ikke.
  4. Du må holde deg til tema. Forsøk på å avspore eller ødelegge debatten på annet vis vil medføre at innlegg slettes.
  5. Gjentatte postinger av samme budskap/innlegg vil bli slettet.
  6. Hold en saklig tone og dokumenter sterke påstander.
  7. Skriv kort. Vi tillater maks ca 1.000 tegn inkludert mellomrom. Lengre innlegg må sendes oss som leserbrev.
  8. Bruk seriøse kilder. Vi sletter innlegg hvor man gjengir og/eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier samt innhold tilbakevist av anerkjente faktasjekkere.
  9. Du må følge norske regler for opphavsrett.

De komplette debattreglene finner du her.

Kommentarer til denne saken