Y
bohus logo 1.jpg


Annonsørinnhold fra

70 år med møbler:-Kan ikke drive butikk alene

Det er som en stor «familiefeiring» når Bohus Garaas Møbler runder 70 år. Et unikt samhold sørger for at butikken i Baneveien gjør suksess, selv om veien til tider har vært tøff.

Det er latter i luften. De ansatte i den store, luftige Bohus-butikken i Baneveien 28 i Kongsberg smiler og tuller litt med hverandre der de sørger for at møblene og interiøret viser seg fra sin beste side. En klem deles ut til en pjusk ansatt med forkjølelse, som må ta veien hjem. Omsorgen er stor for hverandre og for arbeidsplassen.

- Det er en helt fantastisk gjeng å jobbe med, sier møbelansvarlig Rita Aasen Røraasen.

Men det var ikke gitt at de 11 ansatte i dag kunne feire Bohus Garaas Møbler sitt 70-års jubileum.

Bohus K 12 HOVED-1.jpg

"

Det har vært en lang reise. Man kan ikke drive butikk alene.


Øystein Garaas, daglig leder av Bohus Garaas Møbler

En lang og tøff reise

Det var nemlig ikke møbelhandler daglig leder, Øystein Garaas, skulle bli. I hvert fall i følge moren hans, Edel Jenny. Hun hadde sett hvor mye faren til Øystein jobbet til alle døgnets tider med familiens møbelforretning. Dette skulle Øystein skånes for. Men verden ville det annerledes. Da faren ble syk, ble han kastet inn i virksomheten i en alder av 21 år. Året var 1968.

- Jeg har aldri angret på at jeg valgte å ta over butikken etter far. Det har vært en lang reise med mye jobb. Ja visst, det har vært tøft til tider, men vi har fått det til. Husk, man kan ikke drive butikk alene, smiler daglig leder, som egentlig vil betegnes som møbelhandler, akkurat som faren.

Den 70 år lange historien om Bohus Garaas Møbler har oppturer og nedturer. Øystein er takknemlig for den fine gjengen av ansatte, som står på hver dag for at Bohus skal lykkes i Kongsberg.

IMG_1792.JPG

SKOLEGATA 1953: Faren til Øystein startet som møbelhandler i 1950 i Skolegata. FOTO: Privat

Omringet av møbler hele livet

Øystein skuer utover møbellandskapet når han snakker. De luftige lokalene i Baneveien bugner av trendmøbler og interiør. Det er gjensyn av retrostil og minimalisme. De gamle linjene ser igjen dagens lys i Kongsbergs eldste møbelvarehus. Øystein har satt seg godt til rette i en stilren sofa i 2.etg. 70-årsjubilanten Bohus Garaas Møbler huser mange historier som Øystein bærer på.

Tirsdag 21. februar 1950 åpnet Snekkermester Knut N. Garaas møbelforretning i Kristian Dyremyhrs gård i Skolegata. Øystein var to år da det du som skulle bli hans fremtid startet. I 1957 flyttet butikken til 17.mai-gata.

- Jeg begynte å jobbe så fort jeg kunne bruke verktøy. Vi hadde et møbelverksted i bakgården i 17.mai-gata. Som 8-åring monterte jeg stoler og fikk 25 øre per stol. Da sparte jeg til hund, som den gang kostet 350 kroner. Foreldrene mine trodde ikke jeg kom til å greie det, men tre år senere hentet jeg cocker spanielen Penny på stasjonen, sier han og humrer.

Garaas Møbler lå den gang side om side med Hotell Norge. Det vrimlet av folk i handlegaten.

IMG_1798.JPG

17. Mai-gata: Garaas Møbler flyttet til Kongsbergs handlegate i 1957. FOTO: PRIVAT

- En gang kom det en mann inn. Han satt seg ned i en stol, la fra seg hatten og frakken, lente seg godt tilbake. En unggutt vi hadde som ekstrahjelp, gikk bort og spurte om han trengte hjelp. «Gi meg en halv flaske portvin», sa mannen. Gutten svarte at de ikke hadde det. «I så fall tar jeg en øl», sa mannen. Gutten måtte pent avslå igjen. Mannen trodde vi var Gamle Norge og hadde nok bommet på døren, forteller Øystein og trekker godt på smilebåndet. Her i sentrum jobbet far og sønn side om side som møbelhandlere i mange år.

- Vi var ikke alltid enige, men vi fant alltid en løsning, minnes Øystein. I 1988 døde faren, og Øystein fortsatte driften på egenhånd.

Bohus K 15-1.jpg

ENGASJERT MØBELHANDLER: Øystein Garaas ble møbelhandler sammen med faren som 21-åring, satt i styret i Møbelhandlernes Landsforbund på 70-tallet, var med å starte Samarbeidende Møbelhandlere AS - som senere ble Bohus. Han var også med å starte Bohus Drammen.

  • Startet 21. februar 1950 i Skolegata av Knut N. Garaas - under forretningsnavnet Snekkermester Knut N. Gaaras.

  • Flyttet til 17.mai-gata i 1957.

  • Øystein Garaas var med å starte Samarbeidende Møbelhandlere AS i 1976.

  • Flyttet til nye lokaler i Baneveien 28 i 1987.

  • Samarbeidende Møbelhandlere ble Bohus i 1990.

  • Bohus er en landsdekkende kjede med over 60 varehus.

  • Er en av Norges største møbelkjeder.faktaboks

Bohus Garaas Møbler

«Skal dere flytte på landet?» 

Tidlig på 80-tallet kjøpte Øystein tomten i Baneveien, rett ved jernbanestasjonen. Området hadde tidligere huset Kongsberg Sementfabrikk. Alt ble revet. 10. september 1987 flyttet Garaas Møbler inn i splitter nye lokaler. Han tok en sjanse og tenkte stort. De gamle lokalene var utdaterte og kronglete.

- Folk trodde jeg var gal. «Skal dere flytte på landet», spurte folk. Ja, det var litt i periferien. Jeg tok opp byggelån på 16 millioner. Renten var på 18 prosent, men jeg fikk forhandlet den ned til 12. Det var sinnssykt, men sånn var det da, sier han. 

SE BILDER: Bli med inn i de flotte lokalene til Bohus Garaas Møbler

Bohus K 22-1.jpg
Bohus K 25-1.jpg
Bohus K 21-1.jpg
Bohus K 20-1.jpg
Bohus K 26-1.jpg
Bohus K 19-1.jpg
Bohus K 18-1.jpg
Bohus K 5-1.jpg
Bohus K 2-1.jpg

Øystein forteller at det første året i Baneveien ble spesielt tungt. Fra å ligge i handlegaten med folk vrimlende utenfor døren, ble det stille. Da dagligvaren flyttet inn i underetasjen året etter kom det heldigvis flere til. Øystein var med å danne Samarbeidende Møbelhandlere AS i 1976. Dette var forløperen til Bohus, som så dagens lys i 1990. I dag er Bohus ledende på møbler og interiør i Norge med over 60 varehus, og et av flaggskipene har blitt og blomstret i Baneveien.

Her har Øystein hatt fruen på kontoret som medarbeider der de sammen har stått på for generasjonsbedriften. Og suksessfaktoren har vært det gode vareutvalget på møbler og interiør - og en gjeng ansatte som elsker det de driver med. Han tenker foreløpig ikke på å pensjonere seg.

- Jeg holder på så lenge jeg syns det er gøy og helsen holder. Jeg må ha noe å gjøre. Kall meg gjerne rastløs, sier han så det glimter i øynene.

Wenke stortrives på jobb

- Man kan vel si at Øystein er en tøff sjef. Varehussjef Wenke Tansøy Uglum smiler for seg selv.

- Han setter deg på prøve, men får også det beste ut av deg. Også har han masse kunnskap vi lærer av, fortsetter hun.

Wenke er en de ferskeste ansatte ved Bohus Garaas Møbler og har jobbet tett med Øystein i snart tre år. Tilfeldigheter førte henne rett inn i Bohus-familien i Kongsberg.

- Jeg og mannen min flyttet fra Sogndal til Kongsberg for å være nær barn og barnebarn. Jeg skulle egentlig jobbe 50 prosent, men ble raskt fulltidsansatt og senere varehussjef. Her gled jeg rett inn. Vi er jo som en stor familie her. Jeg sier jo at de ansatte er som barna mine, sier Wenke så latteren triller.

Bohus K 1-1.jpg

VAREHUSSJEF:

WENKE TANSØY UGLUM


-Jeg stortrives fra første dag. Her gled jeg rett inn, og vi er som en stor familie

Hun stortrives blant kvalitetsmøbler som følger trendbildet, interiør som setter prikken over I-en i et hvert rom og priser som tekker hvermannsens lommebok.

- Bohus har et veldig godt konsept som passer mange stiler og aldersgrupper. At kundene blir fornøyde, er det aller viktigste for oss. Det hender de kommer tilbake og takker for hjelpen. Kundene er jo gjestene våre. Når de først kommer hit, må vi ta vare på dem, understreker hun.

Bohus K 6-1.jpg

INTERIØRANSVARLIG

PAUL DAVID BÆKKEN


- Jeg skulle bare jobbe her i seks måneder. Nå har jeg vært her i 27 år

Vært ansatt i 27 år

Og mange av de ansatte blir når de først har kommet inn døren.
August 1993 skulle Paul David Bækken jobbe seks måneder hos Bohus i Kongsberg. 27 år etter tråkker han fortsatt i lokalene - som interiøransvarlig.

- Jeg spilte hockey i Bergen, men fikk ikke jobb der. En i familien ordnet meg en midlertidig jobb i hjembyen. Så ble jeg her da, sier Paul David. Hockeykøllene ble med til Kongsberg og siden har han blitt.

Hvorfor har du blitt så lenge?

-Jeg trives veldig godt da, sier Paul David beskjedent. Han har opp gjennom årene fått mange faste kunder. Paul David er opptatt av av folk som kommer innom skal få en hyggelig handleopplevelse, samt god service hele veien.

Bohus K 28-1.jpg

MØBELANSVARLIG

RITA AASEN RØRAAS

- Dette er min familie nummer to. Det er mye latter på jobben

- Også er det veldig hyggelige kolleger her. Det setter jeg pris på, og gleder meg til jobb hver dag. Jeg liker at det er mye å gjøre. Jeg gjør stort sett alt - er som en potet. Du kan si jeg kjenner varehuset som min egen baklomme, forteller han og trekker på smilebåndet.

- Forresten, Rita bak disken fikk en blomst fra en fornøyd kunde her om dagen, sier Paul David og peker.

- Jeg gjorde ikke noe annet enn det jeg pleier da, parerer møbelansvarlig Rita, som understreker at det å gjøre kundene fornøyde er noe av det beste ved jobben. Hun trekker også frem den gode stemningen på jobb.

- Dette er jo som min familie nummer to. Det er mye latter her, sier hun.

Paul dulter vennskapelig til henne.

- Dere er jo så flinke, sier Wenke moderlig og klapper i hendene før de tre bryter ut i latter bak disken til en av Kongsbergs eldste møbelforhandlere. Ordene til Øystein henger i bakgrunnen.

- Man kan ikke drive butikk alene.

Bohus K 10-1.jpg