Public address system, Musical instrument, Guitar accessory, Trousers, Musician, Hat, Music, Microphone

Artisten har LENGRE navn

stikktittel

0. mnd |  kl. 00.00

Scenen

Artisten har LENGRE navn

stikktittel

FESTIVALGATA: Swing’it spiller alltid i Festivalgata under Kongsberg Jazzfestival 2022. Her fra i fjor, og de kommer også i 2023. Foto Christian Mauno

Har «verdensrekord» på jazzfestivalen:

– Vi er veldig stolte

Ingen i løpet av festivalens 59-årige historie har spilt flere konserter i Kongsberg. – Vi sender mail hvert år og spør om vi skal komme, og de svarer «selvfølgelig», og det er som regel det.

Det sier Martin Jarl Velsin, en av de mange talentfulle og sjarmerende unge herrene (et uttrykk som passer bra i denne sammenhengen) i tradjazz-bandet Swing’it til Laagendalsposten.

Dixiebandet har siden oppstarten i 2014 vært et fast innslag på Kongsberg Jazzfestival. Ja, så fast har de vært, at de allerede for noen år siden begynte å telle antall konserter. Kunne de sette rekord?

Velsin ler litt.

– Dette har vi selvfølgelig sjekket, og jeg tror vi ligger på rundt 76 konserter. Kan være noen få pluss minus, men rundt der. Og det er rekord. Jeg mener at Arild Andersen hadde 56 konserter for noen år siden, men nå har vi gått forbi ham, sier Velsin.

Men denne rekorden har også skapt litt interne «gnisninger» i bandet.

– Nå er det sånn at Håvard (bassist Håvard Mathisen Tanner) faktisk har spilt på Kongsberg to ganger uten oss, så han sier at han er den som har spilt aller mest på Kongsberg Jazzfestival, smiler Martin.

BANDET: Her er alle i Swing it. Fra venstre er Leif Peter Vilhelm Grahn, Vebjørn Mamen, Martin Jarl Velsin, Håvard Mathisen Tanner, Håkon Kvam, Edvard Bondi Knowles og Jan Ivar Ekroll

– Veldig stolte

– Hva tenker dere om at dere er de mestspillende i festivalhistorien? Får du en slags stolthetsfølelse av det?

– Vi er veldig stolte av det. Her er det mange storheter som har vært innom og vi er utrolig glade for å kunne komme tilbake år etter år, sier Martin.

Swing’it har skapt seg en karriere, og for mange i bandet et levebrød, ved å dyrke den tradisjonelle jazzen fra 1920-årenes New Orleans. Deres høyenergiske og sjarmerende (der var det ordet igjen) tolkning har gjort de til live-favoritter i de fleste miljøer. Til sommeren spiller de både i Festivalgata og i Barnivalen, og ellers i året går det i alt fra festivaler og privatfester til aldershjem og barneskoler.

I vinter deltok de også i MGP, men Velsin mener at det foreløpig ikke har gjort så mye for deres kalender helt ennå.

– Det var god eksponering, men vi ligger allerede på rundt 100 konserter i året, og det er begrenset hvor mange flere vi kan spille. Men vi håper jo at MGP hjelper til med å flere på konsertene våre, og at vi kanskje får låter som spilles på radio og havner høyere på Spotify-listene, sier Martin.

Flash photography, Smile, Gesture, Happy, Sombrero, Cool

VOKALIST: Martin Jarl Velsim er vokalist i Swing it. Foto: Helge Brekke

Hele byen er med

Gjennom årene har bandet fått et spesielt forhold til Kongsberg, etter å ha besøkt byen i snart et tiår.

– Det er litt rart, for utenom jazzen har jeg ikke noe særlig forhold til Kongsberg. Men gjennom festivalen har jeg fått et flott forhold til byen. For oss er det ett av årets høydepunkter. Hele byen er med, og det ser du overalt. Absolutt alle er på jazzen, virker det som. Det er ekstremt gøy å komme tilbake år etter år. Det er for oss blitt en tradisjon og vi møter mange musikere fra ulike sjangere hvert år, sier Martin.

– Hva har vært din favoritt for bandet på festivalen?

– Jeg må nok si at det å spille etter A-Ha på Kirketorget var veldig stort. Det var sykt mye folk, og en skikkelig «højdare» for oss. Samtidig er det utrolig gøy å spille for barna på Barnivalen. De har ingen fordommer når det gjelder musikk, og de bare koser seg, sier Martin.

Flash photography, Performing arts, Smile, Musician, Happy, Entertainment, Hat

FORBUDSTIDA: Swing it har spesialisert seg på musikk fra forbudstiden i USA, som varte fra 1919 til 1933.

Ingen sluttdato

Etter et drøyt tiår har gutta i Swing’it ingen planer om å gi seg med det første. Eller det siste. For når du allerede spiller 100 år gammel musikk, går du heller ikke av moten med det første.

– Nei, jeg ser ikke for meg noen sluttdato for bandet. Dette er musikk til å bli glad av og målet vårt har bestandig vært å spre glede. Dessuten: Alle mine beste venner spiller i bandet, avslutter Martin Jarl Velsin.

Tekst: Christian Mauno

Bandmedlemmer
Navn Navnesen

Bandmedlemmer:

  • Martin Jarl Velsin trompet, vokal
  • Edvard Bondi Knowles saksofon
  • Jan Ivar Ekroll trompet
  • Vebjørn Mamen piano
  • Håvard Mathisen Tanner bass
  • Håkon Kvam trommer
  • Leif Peter Wilhelm Gran trombone

Annonse

Automotive parking light, Motor vehicle, Tire, Property, Wheel, Car
Building

Artikkelen fortsetter etter annonsen.