Annonsørinnhold i samarbeid med Carlsen Fritzøe

Hva er dette?

 
 

Derfor bør du sjekke taket etter årets vinter

Visste du at den lange vinteren har vært røff med mange tak i Kongsberg-området? Uansett om du vet hva slags tilstand taket ditt er i eller ikke, er det lurt å starte hos disse gutta.

Annonsørinnhold i samarbeid med Carlsen Fritzøe

– Det er når det begynner å dryppe fra taket at folk kommer hit, forteller Tom E. Trulsen (64) hos Carlsen Fritzøe Stiltre i Kongsberg.

De siste dagene har Tom og kollega Svend-Erik Korsgård (49) hatt ekstra mange kunder innom.

– Det skyldes den lange vinteren. Har du ru takstein ligger snøen lenger, og når det først kommer et kraftig ras kan takstein også falle i bakken. Er man ikke oppmerksom på det, vil det etter hvert komme fukt, sier Svend-Erik.

Tom E. Trulsen og Svend-Erik Korsgård er Carlsen Fritzøe Stiltres fagmenn på alt som har med tak å gjøre.

30-35 år er vanlig levetid for et tak, men noen drøyer gjerne opptil ti år ekstra, har gutta erfart.

– Vi får ordna opp uansett, men det går an å redde taket før det går så langt, påpeker de.

Den viktige taksjekken

Løsningen kan være en taksjekk. Dette kan enkelt utføres selv, men om du skulle ha høydeskrekk eller mangel på motivasjon utfører Carlsen Fritzøe gratis og uforpliktende taksjekk av en fagmann.

– Vi løfter på stenen ser hvordan det ser ut under. Du ser ganske kjapt hvor gammelt det er, og du får raskt et inntrykk av hvordan sløyfer, lekter og papp under ser ut, og det er det som er viktig å sjekke, forteller Tom.

I etterkant får du en tilstandsrapport. Trengs det utbedringer eller taket må skiftes, får du en kostnadsbergening for både materiell og arbeidsutførelse.

I bunnen av artikkelen kan du se hva du bør sjekke om du velger å utføre taksjekken selv.

Tom E. Trulsen begynte i byggebransjen i slutten av tenårene og siden har han hatt med mange hundre tak å gjøre.

Færre tar takjobben selv

De to tak-ekspertene forteller at færre og færre Kongsberginger velger å skifte taket selv. Hos Carlsen Fritzøe samarbeider de med lokale, dyktige fagfolk som tar takjobben for deg.

De tipper at rundt 80 prosent av kundene velger hjelp av Carlsen Fritzøes fagfolk til å skifte taket.

– Noen tar gjerne rivejobben selv, men jeg har inntrykk av at folk heller vil bruke tiden på noe annet enn å skifte hele taket, tar man tre uker fri så vil man heller dra på ferie enn å skifte tak. Det å bruke våre fagfolk gir også trygghet til at jobben gjøres riktig, påpeker Svend-Erik.

– Så det skyldes ikke at folk er litt mindre handy om dagen?

– He-he, det kan nok være noe i det også, men det å skifte tak er heller ikke noe man får prøvd seg på til stadighet, svarer de med glimt i øyet.

Flere og flere ønsker seg denne taktypen

På Kongsberg er det tradisjonelt sett mest av antikk ru takstein, men taksteinsplater, laget av aluminium, er hett blant takkunder i Kongsberg i disse dager. 

– Det er et lettere produkt og raskere å sette opp. I Kongsberg er det som regel mye snø, og på takplater glir snøen enkelt av og det letter taket. Samtidig appellerer det utseendemessig, fordi dette er som en kopi av glasert takstein. Det har vært en utvikling der, så det ligner mer og mer på ekte takstein, påpeker han.

Han vil likevel ikke anbefale taksteinsplater om man har hus fra 80-tallet og tidligere. I Kongsberg er det mye sveitserhus, og der er det fortsatt takstein eller shingel som gjelder.

Takplater begynner å bli en fullverdig konkurrent til takstein.

Slik tar du taksjekken selv

En taksjekk passer ypperlig på høsten, når mye av løvet har falt fra trærne. En sjekk hvert eller annenhvert år kan sørge for at du er i forkant av problemene med taket ditt.


1. Sørg for å tømme takrenner, slik at det er åpen bane som tar unna regn

2. Sjekk beslag rundt piper og takhetter for løv, mose og annet nedfall

3. Se etter sprekker om du har shingel, eller om taksteinen er knust eller sprekt

4. Løft på taksteinen for å se hvordan det ser ut og om det eventuelt har satt seg fuktproblemer i taket.

Carlsen Fritzøe

Del artikkelen på Facebook