Annonsørinnhold fra Viken Sol
Hva er dette?

Lønnsomt og miljøvennlig: - Nye solcellepaneler er en god investering
Peter Grubyi tok med seg ideen om solenergiløsninger fra Nepal til Norge. - Bruk av solenergi er i rask utvikling. I dag er solcellepaneler en lønnsom og miljøvennlig investering, sier daglig leder av Viken Sol i Hokksund.
Annonsørinnhold fra
Han er opptatt av miljø og fornybar energi. For snart ett år siden startet Peter Grubyi Viken Sol, som har spesialisert seg på skreddersydde solcelleanlegg til private og næringsdrivende.
- Solenergi i 2020 er som vannkraft i 1920. Det er i rask utvikling. Norge ble verdensledende innen vannkraft i sin tid, men vi har en vei å gå for å henge med solkraft-utviklingen i Europa. Denne reisen vil jeg være med på, sier Peter engasjert.
Les mer om solenergiløsninger hos Viken Sol

Peter Grubyi, gründeren bak Viken Sol, har jobbet med selskapet i ett år og opplever økt pågang av folk som ønsker å investere i egne solcelleanlegg. Viken Sol har kontor og varelager i Hokksund.
Lad bilen med energi fra solceller
Og når man snakker om sola. Strålene smyger seg inn vinduet på kontoret i Prestebråten 2. Her ligger Viken Sol, sentralt plassert i Hokksund.
Bruk av sol som energikilde gir strøm på en svært miljøvennlig og effektiv måte. Viken Sol leverer skreddersydde solcelleanlegg for privat- og fritidsboliger, næringsbygg og andre installasjoner.
Viken Sol
Viken Sol leverer:
- Solcellepaneler, invertere, montasjekomponenter og alt tilbehør
- Ferdig monterte solcelleanlegg til hus, hytter og næringsbygg
Ta kontakt med oss for å drøfte din solenergiløsning.
Tlf: 92 34 68 07
Epost: [email protected]
Adresse: Prestebråtan 2, 3300 Hokksund
Selv har Peter 22 solcellepaneler på eget tak som varmer hus og fyller bilen med strøm. En app på telefonen viser hvor mye strøm som samles opp gjennom dagen.
- Et solcellepanel plassert på et sydvendt tak på Østlandet produserer ca. 300 kWh strøm per år. Det betyr at med solstrøm fra kun et solcellepanel kan du lade elbilen og kjøre mellom 3000 og 5000 km hvert år. Et typisk anlegg har 15-20 solcellepaneler som kan gi mye energi på kort tid, forteller Peter engasjert.
Målingene utført på solcelleanlegg i Norge, som er lagt til grunn for lønnsomhetsberegninger, viser en avkastning på 6-7 prosent i året. Høyeste avkastning får man ved å bruke egenprodusert strøm.
Oppdagelsen i Nepal
Peter er opprinnelig fra Moldova, men har bodd over halve livet i Norge. Tilfeldigheter førte til at han traff ei jente fra Hokksund i Moskva. Kjærligheten brakte han til Øvre Eiker og der har han blitt. Men reiselysten har alltid vært intakt. Siden 2015 har Peter vært engasjert i vannkraftutvikling og yrkesutdanning i Nepal gjennom en stiftelse - og har reist til Nepal regelmessig.
Tilskudd fra Enova
Du får inntil 28.750 kroner i støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet.
Selve installasjonen av anlegget gir deg 10.000 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 1250 kroner per kW installert effekt, opptil 15 kW. Det betyr at du kan få inntil 28.750 kroner totalt i støtte.
- Jeg oppdaget på reisen en landsby med ca. 800 innbyggere, som kun hadde et lite felles strømaggregat, men alle hadde små solcellepaneler på taket for å supplere eget forbruk. Da tenkte jeg; hvorfor har vi ikke dette i Norge, forteller Peter. Og den tanken tok han med seg hjem.
I Norge forbinder de aller fleste solcellepanel med hytta langt inne på fjellet, som ikke er tilknyttet strømnettet. Dette er gjerne gamle panel med lite effekt, som kun klarer å gi lys til lampene på kvelden og holde vannet varmt til oppvasken og en kjapp dusj.
- På grunn av teknologiutviklingen har virkningsgraden av solcellepaneler gått opp og prisene ned. Investerer du i eget anlegg på huset, skal dette vare i 30 år, men er nedbetalt på ca. 13 år. Over 50% av alle nye biler som selges i Norge i dag er elbiler. Lading av elbilene krever mye strøm fra nettet. Egenprodusert strøm hos hver enkel elbileier er derfor praktisk, lønnsomt og miljøvennlig, understreker Peter.
Bruk av egenprodusert solstrøm har desidert korteste vei fra solpanelene på taket til en vaskemaskin, sammenlignet med strøm som produseres på et vannkraftverk som ligger langt unna. For ikke å nevne bruk av strøm fra kullkraft- og atomkraftverk i andre land.
Team av fagfolk
Viken Sol er tilknyttet et team av samarbeidspartnere på Østlandet. Her er det elektroinstallatører, systemdesignere innen elektro og kompetanse på prosjektering av solcelleanlegg. De baserer seg på å levere i Viken og Vestfold og Telemark.
- Våre medarbeidere har lang erfaring med prosjektering og installasjoner av solcelleanlegg. Vi vet at kunder har behov for informasjon, og vi ønsker å være en solid partner under valg av solenergiløsninger, samt at vi har all den kompetansen som kreves, forteller Peter.
Viken Sol har fokus på å levere solcellepanaler og utstyr produsert i Europa fra ledende produsenter. De er opptatt av kvalitet og at varene som leveres har gode garantier.
Det er tett kontakt mellom Viken Sol og leverandørene, slik at kundene kan være trygge nå og i fremtiden ved investering i solcelleanlegg.
Peter forteller at solcellepanelene lages av silisium med et lag beskyttende herdet glass. Under normale forhold er levetid 30-40 år. Solcellepaneler som Viken Sol leverer har 15 års fabrikkgaranti og 25 års ytelsesgaranti. Det betyr at etter 25 år skal solcellepanelene fremdeles gi 85% effekt.
Energirevolusjon
Solcellepaneler som leveres i dag har virkningsgrad på over 20%. Det har skjedd en tidobling av virkningsgrad fra 2% i 1955 til 20% i 2020. Til sammenligning, etter 150 år, har bensinmotoren fremdeles en virkningsgrad på 20%.
Det er en viktig milepæl at solcellepaneler har blitt like effektive som bensinmotorer. I praksis betyr det jo at overgangen fra fossil energi til fornybar energi ikke lenger bare er en sak politikere skal bestemme over. Den ligger nå i hendene til hver forbruker.
- På 14,5 sekunder gir solen like mye energi til jorden som hele menneskeheten bruker på én dag. Tenk på det! Med ny teknologi, får vi utnyttet mer av solens energi. Dagens solcelleanlegg er en lønnsom investering med mange miljøfordeler, understreker Peter.