XL-Bygg kjeden består av 90 selvstendige og frittstående byggevarehus i Norge, 125 i Sverige og 125 i Danmark. Butikken til Stian Imingen, XL-BYGG Uvdal Trelast AS, ble kåret til årets beste i Norge.

– Det er veldig moro. Jeg begynte her i 2014. Da begynte jeg på gulvet og har jobbet meg oppover. I 2020 tok jeg over som daglig leder, før det jobbet jeg som snekker i flere år, forteller Stian engasjert.

Ga de ansatte mer ansvar

Da han tok over som leder i 2020 gjorde han noen strukturelle endringer.

– Vi omstrukturerte og delte ut mer ansvar til de ansatte, det tror jeg har hatt mye å si. Nå har alle hvert sitt ansvarsområde, forklarer Stian Imingen.

Allerede i 2020 var bedriften nominert, men den gangen nådde de ikke helt opp. I år vant de ikke bare årets XL-bygg, men også beste region, region Øst.

– Jeg hadde egentlig ikke meldt oss på årskonferansen, men fikk flere mail og telefoner fra ledelsen som hintet at vi burde melde oss på, så jeg skjønte det var noe, ler Imingen.

Juryens begrunnelse for hvorfor XL-Bygg Uvdal Trelast AS vant var følgende:

  • Bedriften tar i bruk alle kjedens verktøy og utnytter disse maksimalt.
  • Bedriften har jobbet, og jobber kontinuerlig, med å skjerpe sine driftsrutiner. Lederen har sørget for at alle ansatte er trygge i sin jobb slik at de kan gi den beste kundeservice i sitt lokalsamfunn.
  • Den nominerte har de 2 siste år hatt en omsetningsøkning på over 30 prosent.
  • De har gjennom mange år jevnt over levert resultat over fem prosent, noe som har gjort at de alltid har ligget på topp 10 i kjeden. For 2021 har de ytterligere økt resultatgraden til over 10 prosent.
  • I sum har de tatt store markedsandeler samtidig som de har økt effektiviteten og modernisert driften med det resultat at de i dag leverer kanskje bransjens beste kundeopplevelse – og det beste av alt: de hviler ikke på laurbærene!

40 millioner i omsetning

Nærmeste konkurrerende XL bygg ligger i Vestfossen. I Numedal og Hallingdal er de helt alene. På avdelingen er de sju ansatte.

Prisen vil være heder og ære, et diplom, en skulptur og at vi blir lagt merke til i bransjen. Også kaffe og kaker på fredag da, smiler Imingen.

Han syns det er stas å bli lagt merke til.

– Vi konkurrerer mot butikker som har omsetning på over 250 millioner i året. I fjor var vårt beste år med over 40 millioner kroner, det er rekord. Fra 2020 til 2021 økte vi omsetningen med 7,2 millioner kroner. Det viser at vi har gjort mye riktig.

Stian Imingen forteller at de selger mest til proffmarkedet.

– Vi er en trelastforhandler, så det går absolutt mest trelast, men også en god del maling. Jeg vil anta at vi har 70 prosent proffkunder og mye av hyttemarkedet.